Hugormen kommer frem: Nu skal sæden varmes

Lige nu kommer hugorme-hannen frem fra sit vinterskjul for at nyde den første forårssol. De skal være varme og lækre til, hunnerne kommer i begyndelsen af april.

3:57

Nu er det forår og det betyder, at han-hugormene kommer frem fra sit skjul, og det er med ét enkelt formål - at gøre sig klar til hunnerne.

Hele vinteren har hugormene ligget godt beskyttet nede i jorden med en kropstemperatur på bare syv grader. Når solen kommer frem i marts kommer hugormen frem fra sit skjul for, som en anden solcelle, at suge varme til sig.  De skal have varmet deres sædceller op, så de er klar til at parre sig, når hunnerne kommer frem en måned senere.  Det er let at kende forskel på han og hun, hannen har sort zigzag-stribe på ryggen og hunnen har brun zigzag-stribe.

- Hugormene overvintrer på steder med læ og gerne et sted vendt mod syd. Her kan man i disse dage være heldig at se en hugorm helt tæt på, siger naturvejleder Brian Kjølhede Jensen fra Naturstyrelsen. 

Når hunnerne kommer frem, søger de sammen ud til mere åbne steder for at parre sig. Gerne steder med masser af mus og firben, som er hugormens foretrukne føde.

Hugormen overvintrer det samme sted år efter år, så man kan undre sig over, hvordan de finder tilbage, men hugormen kan med deres spaltede tunge smage på luften og på den måde følge et duftspor.

Hugormen er en giftslange, Danmarks eneste, så man skal være forsigtig. Foråret er et rigtig godt tidspunkt, de er stadig kolde og bevæger sig langsomt.  Hugormen skal have en temperatur på over 10 grader, inden den hugger. Så nu er et godt tidspunkt, hvis du vil se hugormen tæt på. 

Ca. 70 mennesker bliver hvert år bidt af en hugorm. Statistikken siger, at de mænd, der bliver bidt, bides i fingrene, fordi de ikke kan lade være med at røre ved hugormen.  Kvinderne bides i anklen, fordi de ikke har set den og kommer til at træde på hugormen.