Hård kritik af fiskeriaftale: Politisk makværk

Fiskeriformænd langer hårdt ud efter aftale, der skal styrke kystfiskerne. Simon Kollerup afviser kritikken.

Fiskekutter
Foto: Arkiv

Smilene var brede, da et flertal i Folketinget i december lavede en ny aftale, der skulle styrke det danske kystfiskeri.

Men aftalen bliver nu udsat for en voldsom kritik fra flere fiskeriformænd. Formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Kurt S. Madsen, kalder i Fiskeritidende aftalen for "politisk makværk".

- Som formand for fiskerne i Thyborøn og Thorsminde føler jeg, at vores politikere ikke gør, hvad der er bedst for os. Vi er frustrerede over, at de omfordeler så mange fisk, og det kan jeg hverken forklare, og mine medlemmer kan ikke heller ikke forstå det. Jeg får derfor masser af spørgsmål til, hvad der kommer til at ske. Og så vil jeg understrege, at jeg ikke ser det her som et problem imellem små og store fiskere, men alene som et politisk makværk, siger Kurt Madsen til Fiskeritidende.

Kritikken gør dog ikke det store indtryk på socialdemokraten Simon Kollerup, der var en af arkitekterne bag den nye aftale. 

- Det meget brede flertal bag aftalen var udmærket klar over, at det ville udløse noget støj på linjen, når man omfordeler nogle fisk for at styrke kystfiskeriet. Men vi står fuldstændig på mål for indholdet, siger han til tvmidtvest.dk.

Politikerne har besluttet at flytte fisk for en værdi af 40 millioner kroner fra den samlede pulje over til en pulje, der er forbeholdt kystfiskerne. Kollerup peger på, at de 40 millioner kun udgør en meget lille del af det samlede fiskeri

Kollerup fastholder også, at der er god fornuft i at støtte kystfiskeriet, som bliver betegnet som mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet.

- Vi kunne se, at kystfiskerne har været trængt i mange år, og nogle af de store aktører - dem man kalder kvotekongerne - har været med til at udhule fiskeriet. Med aftalen håber vi at kunne skabe mere liv i de små fiskersamfund, siger han.

Aftalen om kystfiskeriet blev indgået af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF - og altså uden om Venstres miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

 

 

3:49