Håndboldklubberne bløder: Nu siger de farvel til konkurrencen

På 10 år har håndboldklubberne mistet 25.000 medlemmer. Det vil de nu ændre på i Viborg.

Der er benhård kamp om de unge håndboldspillere.
Der er benhård kamp om de unge håndboldspillere.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

De aktive håndboldspillere falder fra i stor stil. På bare 10 år har håndboldklubberne mistet 25.000 medlemmer. Og de smutter ikke kun, fordi de bliver voksne og får nye prioriteter eller interesser.

Også børn og unge dropper håndbolden, da mere end 10.000 er faldet fra.

Det forsøger de lokale håndboldklubber nu at ændre på i Viborg, hvor de er blevet enige om at samarbejde i stedet for at slås benhårdt om de unge håndboldspillere.

- Det er et opgør med, at de store klubber hele tiden kigger på, hvordan de får flest mulige spillere. Det handler mere om at kigge på, hvordan vi kan hjælpe hinanden til at få så mange som muligt til at spille håndbold, fortæller Terkel Tranberg, der er formand for Viborg HK Foreningen.

Fem klubber er med i aftalen og yderligere fire følger med fra sidelinjen.

Viborg HK er foran

Netop Viborg HK er ellers den klub, hvor de har haft færrest problemer med faldende medlemstal. Men det mener de ikke selv nødvendigvis er en god ting.

- Det er ikke godt, hvis det sker på bekostning af vores kolleger og naboklubber. Fordi så har håndbolden ikke vundet noget, og vi vil gerne spille med dem, der ligger lige rundt omkring os. Vi gider ikke køre rigtigt langt væk bare for at finde nogen at spille håndbold med, fortæller Terkel Tranberg.

Det er usædvanligt at klubber på den måde samarbejder, og det får derfor støtte fra DGI.

- Vi håber på, at det her kan inspirere mange andre klubber, altså både større klubber til at sige, hvordan kan vi dele mere ud af den viden og den faglighed de har, men også at de små klubber får en løftestang til at klare det lokalt, siger Anita Hylke Møller, der er foreningskonsulent ved DGI Midtjylland.

2:31