Håndbold skal lokke eksilvestjyderne hjem

​De unge fraflyttere får opmærksomhed i form af blandt andet billetter til håndboldkampe på udebane i de største studiebyer.

Ringkøbing-Skjern Kommune lokker med arrangementer for de unge fraflyttere.
Ringkøbing-Skjern Kommune lokker med arrangementer for de unge fraflyttere.
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Det er et problem for mange kommuner: Hvordan får vi de unge til at komme tilbage efter endt uddannelse?

Og det får nu Ringkøbing-Skjern Kommune til at lave VIP arrangementer til eksilvestjyderne. Blandt andet skal 65 unge mødes på lørdag i Gigantium, for at se Skjern Håndbold spille mod Aalborg Håndbold i Herrehåndboldligaen.

- Vi har særligt fokus på unge, der flytte for at studere i de større byer. Vi ved, at når de bliver forældre, så ønsker mange at give børnene en tryg barndom, der ligner den de selv havde i Ringkøbing-Skjern. Nærheden til bedsteforældrene spiller også en rolle, fortælle Dorthe Frydendahl, der er bosætningskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det sker på baggrund af en undersøgelse af til- og fraflyttere i efteråret 2015. Den viste, at fire ud af ti, der flytter til Ringkøbing-Skjern Kommune, har boet der tidligere. Samtidigt er relationer en af de mest udslagsgivende faktorer for dem, der flytter til Ringkøbing-Skjern.

- Derfor giver det god mening at fastholde kontakten til vores fraflyttere, når de tager herfra for for eksempel at studere, og det er netop formålet med eksilvestjydeklubben, fortæller hun.

Dorthe Frydendahl regner ikke med at kunne se de første resultater i bosætningsstatistikkerne før om tre til fem år.

- Men det har i hvert fald ikke virket afskrækkende. I øjeblikket kender jeg til mindst fire medlemmer af Klub Eksilvestjyder, der er rykket tilbage til kommunen. Vi er dog ydmyge nok til at anerkende, at andre faktorer end Klub Eksilvestjyder nok også har spillet ind, fortæller hun.