Grønt lys til omstridt svinefarm

Stort projekt, der skal sikre en stabil leverance til svineslagteriet i Tican, er blevet godkendt af klagemyndighed.

Svin
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet Thisted Kommunes miljøgodkendelse af det omdiskuterede Månegrisprojekt i Jannerup - en stor svinestald, der efter planerne skal producere 40.000 slagtesvin om året.

Thisted Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at nævnet dog har ændret og tilføjet en række vilkår for godkendelsen - det drejer sig blandt andet om forhold som støj, bygningsmaterialer og beplantning.

- Jeg noterer selvfølgelig med tilfredshed, at vores afgørelse og dermed sagsbehandling stadfæstes i en sag, som jo adskiller sig fra de sager, vi typisk behandler, siger Mogens Kruse Andersen, der er i direktør i kommunens afdeling for teknik- og erhverv.

Månegrisprojektet fik godkendelsen af teknik- og erhvervsudvalget i august 2016. En række lokale aktører stod bag ideen, der gik ud på at sikre en stabil leverance af slagtesvin til slagteriet Tican i Thisted.

Den nye svinefarm skal efter planen bruge den nyeste teknologi, som blandt andet skal sikre sundere grise og mindre lugtgener - alligevel mødte projektet kraftig modstand fra nogle af naboerne. De frygtede blandt andet meget tung trafik på vejene, ligesom de heller ikke var sikre på, at lugtgenerne kunne holdes nede.

De mente også, at svinefarmen skulle placeres i et følsomt naturområde og klagede derfor til det, der dengang hed Natur- og Miljøklagenævnet.

- Vi har traner, der går her om efteråret. Jeg synes, det er forfærdeligt at ødelægge sådan et område, sagde en af naboerne, Peter Paaske, til TV MIDTVEST i november 2016.