Grøn fond tror ikke bioethanol-projekt giver overskud

Det er ikke rentabelt at investere i bioethanol-projekt, mener Den Grønne Investeringsfond og giver afslag.

Maabjerg

Det er ikke muligt at forudsige om en investering i bioethanol vil give overskud. Derfor vil den selvstændige statslige lånefond "Den Grønne Investeringsfond" ikke investerede i anlægget Maabjerg Energy Concept (MEC) ved Holstebro, der skal lave bioethanol, siger fondens direktør.

- Der har været for stor usikkerhed ved at forudsige bioethanolprisen otte år i fremtiden. Derfor har vi ikke valgt at gå ind i finansieringen, siger Jørgen Tang-Jensen.

Tirsdag har fonden været til møde hos erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) og forklaret politikerne, hvorfor fonden ikke vil foretage en investering.

- Vi skal fertilisere den grønne omstilling. Men vi skal gøre det på projekter, hvor vi har en rimelig sandsynlighed for at få betalt de penge tilbage, som vi låner ud, inklusiv forrentning, siger Jørgen Tang-Jensen.

EU har tilkendegivet, at de vil investere 300 millioner kroner i værket, mens Dong og Novozymes vil putte 460 millioner kroner i.

Men fonden, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund, vil altså ikke.

På morgenens møde tilkendegav politikere ifølge erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V), at de ønsker, at alternative finansieringskilder nu undersøges.

Troels Lund Poulsen understreger, at det er svært og usikkert at skaffe alternativ finansiering til Den Grønne Investeringsfond. Men han afviser statsfinansieret støtte.

- Vi har jo ikke fra regeringens side en ambition om at forhindre, at vi bliver et grønt samfund. Vi vil gerne være med til at omstille det. Men vi er også nødt til at sikre, at den måde, man investerer på, er økonomisk bæredygtig, siger han.

Derfor inviterer han politikerne til møde med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

SF's formand Pia Olsen Dyhr kalder det "helt afgørende" at støtte anlægget.

- Det er helt uforståeligt, at regeringen ikke vil give statsgaranti til MEC. Det ligger ellers lige til højrebenet. Det er et kæmpe svigt af regeringen, siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

/ritzau/