Gode råd: Sådan afslutter du bedst arbejdsopgaverne inden ferien

Mange holder sommerferie i disse uger, og selvom det for de fleste betyder afslapning, så kan det også give anledning til stress at skulle slippe arbejdet.

Sommer-sol-traer.jpg

Sommeren er over os, og det betyder, at mange enten er gået på sommerferie eller i hvert fald snart kan se frem til at holde fri fra arbejdet. 

Inden feriestemningen for alvor kan sænke sig, så har de fleste dog lige en masse småting og projekter, der skal afsluttes på jobbet. Det kan for mange være ekstra stressende, og derfor anbefaler chefpsykolog Louise Dinesen, at man planlægger sine arbejdsdage op til ferien. 

- Selvom sommerferien for de flestes vedkommende har været planlagt i flere måneder, så er det de færreste, der planlægger dagene op til ferien, og det resulterer i unødvendigt stress. Inden vi går på ferie, er der mange mails, der skal besvares, og opgaver der skal færdiggøres. Får man ikke afsluttet sine arbejdsopgaver på en ordentlig måde, kan man risikere at tage dem med på ferien. Og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Louise Dinesen, der er chefpsykolog i konsulenthuset Hartmanns og blandt andet rådgiver om det psykiske arbejdsmiljø. 

Hun har derfor samlet fem gode råd til, hvordan du får lukket arbejdsopgaverne ned i ro og mag:

  1. Afsæt ugen op til ferien til at færdiggøre projekter.
     
  2. Færdiggør dine arbejdsopgaver. Dem du ikke kan gøre færdige, overddrager du til kollegaer.
     
  3. Sørg for at få ryddet din indbakke. Inddel eventuelt i tre kategorier:
    - Arkiv: De arbejdsopgaver, du er færdig med.
    - To-do: Arbejdsopgaver som kan vente til efter ferien.
    - Afventer andre: Arbejdsopgaver som kræver andres svar, inden du kan gå videre med dem.
     
  4. Forventningsafstem. Der kan jo i visse tilfælde opstår situationer, hvor du bliver nødt til at arbejde. Men lav på forhånd en forventningsafstemning med din chef og din familie, om det er nødvendigt, at du arbejder i din ferie. Sørg for at finde en løsning, der går mindst muligt ud over din ferie med familien. 
     
  5. Sørg for at danne dig et overblik over dine arbejdsopgaver efter ferien. På den måde slapper du bedre af i den tid, du er væk fra skrivebordet.