Landsbyprisen 2019: Gode chancer for en midt- og vestjysk vinder

Fem ud af de otte landsbyer, som er indstillet til årets landsbypris i Region Midtjylland, ligger i det midt- og vestjyske.

Gludsted i Ikast-Brande Kommune er blandt de landsbyer, der kan vinde Region Midtjyllands landsbypris i 2019.
Gludsted i Ikast-Brande Kommune er blandt de landsbyer, der kan vinde Region Midtjyllands landsbypris i 2019.
Foto: Troels Esmarch

Der er gode chancer for, at en midt- og vestjysk kommune i år løber med titlen som årets landsby i Region Midtjylland.

Fem af de otte områder, der er i spil, ligger i Midt- og Vestjylland.

Det er Fjordklyngen i Viborg Kommune, Gludsted i Ikast-Brande Kommune, Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Sdr. Vium i Ringkøbing-Skjern Kommune og Voel i Silkeborg Kommune. 

- Udvikling i landsbyer handler jo om meget andet end indbyggertal og den lokale brugs. Kandidaterne til Landsbyprisen 2019 skal være med til at vise vejen for, at udvikling i landdistrikterne også handler om fornyelse, natur, kulturarv, bæredygtighed og samarbejde, siger formanden for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Sidste år løb Sall i Favrskov Kommune med titlen og de 150.000 kroner til faciliteter og aktiviteter i byen.

 
 
Foto: Region Midtjylland

Øje for natur, klima og kultur

Det er regionsrådet, der efter indstilling fra et ekspertpanel, finder vinderen af Landsbyprisen 2019.

I udvælgelsen lægger regionsrådet blandt andet vægt på udvikling gennem stærkt lokalt engagement og samarbejde med andre landsbyer - og at der er øje for natur, klima og kultur.

- Vi har masser af gode steder at bo og leve i landdistrikterne. De otte kandidater viser samtidig, hvordan aktive lokalsamfund også kan bidrage til en positiv udvikling i hele regionen. Det skal regionens landsbypris være med til at fremhæve, og samtidig er formålet, at andre kan lade sig inspirere af gode ideer og initiativer, siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling Flemming Knudsen (S).

Ud over de fem midt- og vestjyske områder er også Knebel i Syddjurs Kommune, Stjær i Skanderborg Kommune samt Ørsted i Norddjurs Kommune indstillet til prisen.

Vinderen bliver fundet i forbindelse med regionsrådets møde i slutningen af marts. Prisen bliver i år uddelt for 11. gang.

2:28
Gludsted er også i spil til at blive kåret som årets landsby af Landsforeningen Landsbyerne og Landdistrikternes Fællesråd. Her kan du se et indslag om byen fra i sommer.
Foto: Troels Esmarch