Glæde over minimumsnormeringer - men stadig mange spørgsmål

Selvom den nye regering har sagt, at de vil indføre minimumsnormeringer, så er der stadig flere spørgsmål.

Marianne Gaardsdal, der er stifter af Viborg Forældreorganisation, har længe bedt om minimumsnormeringer.
Marianne Gaardsdal, der er stifter af Viborg Forældreorganisation, har længe bedt om minimumsnormeringer.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Minimumsnormeringer i daginstitutioner var et af de emner, der blev diskuteret mest i den netop afsluttede valgkamp. Og nu ser det ud til, at debatten bliver til virkelighed.

For i det forståelsespapir Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har underskrevet, står der, at minimumsnormeringer skal være fuldt implementeret i 2025.

Det er en melding, der bringer stor glæde hos nogle af dem, der længe har råbt på flere pædagoger.

- Vi er nået et langt stykke af vejen, men vi er ikke i mål endnu, siger Marianne Gaardsdal, der er stifter af Viborg Forældreorganisation.

Stadig ubesvarede spørgsmål

Men selvom meldingen om minimumsnormeringer bringer glæde hos Marianne Gaardsdal, der til daglig arbejder som pædagog, så har hun stadig nogle spørgsmål, hun gerne vil have besvaret.

- Er det en til tre i vuggestuen? Er det en til tre i børnehaven? Det er der ikke nået frem til. Der er ikke nået frem til finansiering endnu. Så derfor er der nogle ting at tage fat i.

Marianne Gaardsdal er ikke den eneste, der har spørgsmål til det forståelsespapir, som de fire partier har underskrevet.

Også i pædagogernes fagforening er der stadig undren.

- Vi mangler at se helt præcis, hvor niveauet for minimum skal være. For hvis minimum ikke kommer højt nok op, så er det et problem, siger Søren Roslyng. Han er fællestillidsrepræsentant i BUPL i Viborg Kommune.

Imod normeringer

Der var også dem, der var imod minimumsnormeringer i valgkampen – og som stadig er det.

En af dem er socialdemokraten Per Møller Jensen, der er formand i Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune.

- Skal vi så have minimumsnormeringer på en lang række andre områder? Jo mere, vi får af det, jo mere bliver det jo låst. Og jo mere er man jo også sårbar over for den dag, der eventuelt er økonomiske udfordringer, siger han.

Men han er også lydhør overfor den nye regering.

- Nu tager vi den derfra, og så lad os glæde os over, at der forhåbentlig kommer flere penge til daginstitutionsområdet.

Det forventes, at indførelsen af minimumsnormeringer skal sættes i gang i 2020, og det vil Marianne Gaardsdal holde den nye regering op på.

- Vi skal stadig holde dem op på det, for år 2025 er jo langt ude i fremtiden, hvor det skal være implementeret. Derfor skal vi stadig holde dem op på, at det her er noget der skal ske og lykkes, siger hun.

2:10
Nogle er for de minimumsnormeringer, den nye regering vil have, mens andre er imod. Se indslag om det her.
Foto: Arkiv