Gårdbutikker rykker ind i gågaderne

Lokale produkter sælger godt. Ny butikskæde bringer landmandens produkter ind til byboerne.

landmad

Det lugter lidt af land, men det er midt i byen.

Landmad hedder butikken. Og den bugner af den slags varer, som man ellers kun finder i gårdbutikker på landet.

- Her har vi jo samlet måske 10-20 gårdbutikker under ét tag i byen, hvor kunderne er, siger Marianne Andersen, der er franschisetager i Landmad i Silkeborg.

 

Lanmad er en ny type specialbutik. En nutidig blanding af købmand, slagter og grønthandler, men med et stænk af cafe. Der sælges nemlig både sandwich og kaffe ud af huset.

-Jeg synes, deres mad er meget anderledes i forhold til andre butikker, så jeg synes, det er virkelig godt og spændende at handle her, siger Esther Arens fra Silkeborg.

 

Butikken i hjertet af Silkeborg er én af foreløbigt fem, men konceptet breder sig. Om halvandet år vil der være 20 og på længere sigt er planen at nå 50 butikker på landsplan.

Region Midtjylland har støttet det nye butikskoncept i startfasen.

-  Lokale fødevarer er jo en ny stor trend. Mange forbrugere vil gerne vide noget mere om, hvilke produkter de får, hvilke virksomheder som producerer dem, og hvor i landet de produceres, siger Lars Haahr Jensen, der er chefkonsulent i Region Midtjylland.

 

Fokus på råvarerne

Malene Grønlund er en af dem, der leverer til gårdbutikken i byen. Hendes socialøkonomiske virksomhed laver æbleprodukter baseret på gamle opskrifter.  Hun kan nu koncentrere sig om at produktudvikle i stedet for at stå i en butik.

- De ved noget om producenternes historie og forstår at præsentere varen på den rigtige måde, så det vi jo selv kunne stå og fortælle, det kan de faktisk også godt ude i Landmad-butikkerne, siger hun.

 

Oplevelser med landlig nostalgi er en del af ideen bag de nye butikker.

- En bondetapas det er jo noget, der passer ind i en købmandsbutik, så det er ikke så trendy og det er også derfor, at det er helt nede på en frikadelle og noget spegepølse, forklarer Suzi Schriver, der er medarbejder i Landmad i Silkeborg.

 

De næste to butikker i kæden åbner om kort tid i Holbæk og Aalborg.