Friskoler har overtaget på Mors

Selvom der er flere friskoler end folkeskoler på Mors, ser kommunen positivt på udviklingen.

Sønderlandsskolen tosprogede elever
Foto: Arkiv

I Morsø Kommune er der i dag syv friskoler og fire folkeskoler. Kommunen er blot en af flere, hvor der enten er flere friskoler eller næsten lige så mange, som der er folkeskoler, skriver Jyllandsposten. Tendensen er, at efter kommunalreformen i 2007 har mange kommuner samlet eleverne på større og færre folkeskoler i hovedbyen, mens mange børn fra landområderne og landbyerne går på friskole.

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), glæder sig over udviklingen.

- Friskolerne er del af vores DNA her på øen. Vi har en frihedstrang, der betyder, at vi tager sagen i egen h ånd, her bøjer man ikke nakken, og sådan skal det være. Den indstilling er jo samtidig en stor del af forklaringen på, at Morsø stadig er en selvstændig kommune. En friskole skaber et fantastisk sammenhold i et lille samfund, så jeg vil helst ikke undvære vores friskoler, siger Hans Ejner Bertelsen til Jyllandsposten.

Skolederforeningen: Bekymrende

Kommunen har ingen indflydelse friskolernes undervisning, men det ser Morsøs borgmester intet problem i.

- Folældre er de bedste til at sikre kvaliteten af deres børns skole. Hvis de ikke mener, at undervisningen er god nok, så er jeg sikker på, at de vil reagere.

Det er dog ikke alle, der mener, at det er uproblematisk, at friskoler i flere kommuner er i overtal i forhold til folkeskolerne. Skolelederforeningen er bekymret.

- Jo flere frie skoler, der opstår, desto mindre bliver forståelsen for at være en del af et stort fællesskab i samfundet. Det kan godt være, at det lokale fællesskab styrkes, men sammenhængskraften bliver mindre. Problemet er, når både nationale og lokale politikere ofte pålægger skolen – altså folkeskolen – at gøre en indsats for skilsmissebørn, alkohol i familien eller mobning, så er der ikke de samme krav til friskolerne. Skoleledere på folkeskoler i en kommune mødes måske en gang om måneden med kommunens forvaltning for at sætte en retning og tale om, hvilken retning, vi skal, siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der 11 friskoler, mens der 13 folkeskoler.