Foulum-forsker bag kritik af miljøminister

Professor Jørgen E. Olsen fra Foulum mener der er et demokratisk problem i den måde, den nye landbrugspakke er blevet præsenteret på.

Gennemskueligheden i, hvordan den nye landbrugspakke virker på miljøet, er væk, mener Foulum-professor.
Gennemskueligheden i, hvordan den nye landbrugspakke virker på miljøet, er væk, mener Foulum-professor.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er i øjeblikket ude i noget af et stormvejr. Hun kritiseres fra både politisk side og fra eksperter for at udlægge den kommende landbrugspakke som gavnlig for naturen.

Også af Foulum-professor Jørgen E. Olsen, som selv har leveret nogle af de centrale beregninger til regeringens landbrugspakke.

Han er professor ved Aarhus Universitet og sektionsleder for Klima og Vand ved Institut for Agroøkologi, som hører under Foulum.

- Landbrugspakken i sig selv giver jo en mer-udledning af kvælstof i de første år, konstaterer han.

I et skriftligt svar til Socialdemokraterne oplyste miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ellers 25. januar i år:

"Beregningerne, der ligger til grund for pakken, viser, at den samlede kvælstoftilførsel til vandmiljøet vil falde som følge af de initiativer, der nu bliver igangsat." Det skriver Berlingske i dag.

Ifølge Jørgen E. Olsen har regeringen forskønnet tallene, inden præsentationen af landbrugspakken.

- Jeg tror ikke, man har svindlet med noget. Altså lavet om i tallene. Det her handler alene om, hvordan tingene kommer til at se ud, forklarer han.

Den nye fødevare- og landbrugspakke, som regeringen er gået igang med at implementere med opbakning fra blå blok, tillader landmænd at lukke mere kvælstof ud i naturen.  Ifølge ministeren er pakken et plus for miljøet. Men regnestykket for at nå derhen, er misvisende, mener flere forskere ifølge Berlingske.

Miljø- og fødevareministeriet har nemlig inkluderet regnestykker for årene 2013, 2014 og 2015 under posten for 2016. Og det forskønner det endelige resultat.

- Gennemskueligheden ryger og det er der, jeg synes der er et demokratisk problem. For det har offentligheden jo krav på at vide, siger Jørgen E. Olesen og understreger at metoden aldrig ville tillades i forskningsmæssig sammenhæng.

Reelt kan den øgede mængde kvælstof få negative konsekvenser for fjorde og havet, især i de nærmeste år, mener flere forskere, der ligesom Jørgen E. Olesen har leveret tal til landbrugspakken, ifølge Berlingske.

Ifølge avisen fastholder Eva Kjer Hansen at hun har givet korrekte oplysninger til Folketinget, og at aftalen er et plus for miljøet.

 

Fakta:
Jørgen E. Olesen har tidligere siddet i Klimakommissionen og Natur- og Landbrugskommissionen og var en af hovedforfatterne bag den FN-rapport, som modtog en delt Nobels Fredspris i 2007.

Målet med landbrugspakken er at give landmænd betydeligt bedre vilkår, blandt andet ved at ophæve de såkaldte randzoner, hvor landmændene hidtil ikke måtte gøde og sprøjte. På sigt vil man desuden indføre lokale og individuelle miljøkrav for hvert landbrug.

Den politiske pakke blev indgået 22. december 2015 og er behandlet flere gange i Folketinget. De såkaldte randzoner er allerede afskaffet.