Forslag om større belåning af sommerhuse møder kritik

Regeringen vil sætte skub i sommerhusmarkedet med bedre lånemuligheder. Men forslaget møder kritik fra Nationalbanken, og oppositionspartier beder om yderligere analyser af konsekvenserne.

sommerhuse.jpg
Foto: Arkiv

Regeringens planer om at give bedre mulighed for realkreditlån til sommerhuse møder kritik fra flere kanter. Flere oppositionspartier beder nu om, at konsekvenserne bliver undersøgt yderligere, inden ny lov træder i kraft. Det skriver DR Nyheder

Nationalbanken advarer i et høringssvar mod at gennemføre forslaget, som risikerer at rykke ved tilliden ved danske realkreditobligationer.

- Forslaget om at forhøje lånegrænsen er et skridt i den forkerte retning, da det mindsker sikkerheden bag realkreditobligationer, lyder det i høringssvaret. 

Den simple forklaring på teorien bag Nationalbankens bekymring er, at sommerhusmarkedet er mere svingende end det øvrige boligmarked. Det skyldes, at sommerhuse ikke er en nødvendighed, men et luksusgode, som mange vil føle sig nødsaget til at sælge fra i tilfælde af en økonomisk krise, og derfor er risikoen for tab på udlån til sommerhuse større, og det kan dermed ifølge Nationalbanken svække tilliden til hele det danske realkreditsystem.

Selv om boligmarkedet generelt er i vækst, så ligger priserne på sommerhuse stadig omkring 20 procent under toppen op til finanskrisen. Derfor vil regeringen hæve grænsen for, hvor stor en del af et sommerhus der må finansieres med et realkreditlån fra 60 til 75 procent.

- Helt almindelige mennesker får nu meget nemmere ved at købe et sommerhus. Og så vil vi også give mulighed for, at man kan renovere det og udbygge det, siger Erhvervsminister Brian Mikkelsen (C), i et interview med DR Nyheder.

Lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak erklærer sig "helt enig" med Nationalbanken. Han er særligt kritisk over for timingen. For selv om priserne på sommerhuse stadig halter efter det øvrige boligmarked, så er de steget med 5,7 procent det seneste år.

- Men med ekspansive tiltag (der sætter mere gang i økonomien, red.) nu, så risikerer vi at komme for meget damp på kedlerne. Og det kan på et eller andet tidspunkt få tingene til at vende, siger han til DR Nyheder.

Opposition vil have konsekvenser undersøgt

Regeringens forslag er på vej gennem Folketinget og ser ud til at blive gennemført, da Dansk Folkeparti har erklæret, at partiet vil stemme for. Socialdemokratiet har i stedet foreslået, at man beder de økonomiske vismænd eller andre uafhængige økonomer analysere konsekvenserne yderligere.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen var i sidste uge kaldt til samråd i sagen, hvor flere af oppositionspartierne gav udtryk for deres betænkeligheder og ønsker om flere undersøgelser af forslagets konsekvenser.

- Vores vurdering er, at der ikke er tegn på nogen som helst pris eller boligboble med hensyn til sommerhuse. Og vi synes, at det er nu, at der er brug for, at der bliver sat skub i sommerhusmarkedet, siger erhvervsministeren til DR.

Forslaget skal efter planen til andenbehandling i Folketinget 20. april og ventes at træde i kraft 1. maj.