Lektor hilser politiagenter velkommen: - Det var på høje tid

Politiet skal ifølge nyt lovforslag have bedre mulighed efterforske internetkriminalitet. Forslaget møder ros fra jura-forsker.

0:51
Jura-forsker hilser nyt lovforslag velkomment. - Det var på høje tid.

- Det er virkelig på høje tid, at det her forslag kommer.

Sådan lyder det fra Henning Fuglsang Sørensen, der er lektor på det juridiske institut på SDU.

Reaktionen kommer efter, at den konservative Justitsminister Søren Pape i et nyt forslag lægger op til, at politiet skal have flere kort på hånden i kampen mod internetkriminalitet.

Politiet kan for eksempel påtage sig en falsk identitet og udgive sig for at være en køber. Og politiets nye redskaber møder altså stor ros fra jura-forskeren.

- Det er helt oplagt, at det er den her vej, vi skal gå. Det er så nemt at omsætte alle de her ulovlige stoffer på nettet. Nu giver vi politiet mulighed for at foretage en reel effektiv efterforskning.

For sent ude

Han mener dog, at lovgivningen skulle have været vedtaget for lang tid siden.

- Vi er helt klart for sent ude. Alle ved jo, at der er blevet handlet massivt på de sociale medier i flere år. Det her skal bare ordnes, og det skal det nu, lyder det fra lektoren på SDU.

Hvad kan politiet nu, som de ikke kunne før?

De kan reagere, når der er nogle, der tilbyder narkotika, hælervarer eller børneporno på nettet. Og så får de fat på sælgerne, og kan køre straffesagen, siger han.

Er der ikke en risiko for, at politiet kommer til at opildne til kriminalitet?

Jo. Den store risiko er selvfølgelig, at politiet lokker nogen til at begå nogle forbrydelser, som de ellers ikke ville have gjort, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Politiet må gerne efterforske kriminalitet, der er blevet begået. Men de må ikke tage del i kriminalitet, der er ved at blive begået.

- Derfor er det vigtigt, at politiet ikke selv opsøger varerne, men blot reagerer, hvis de bliver sat til salg på de forskellige sider, siger lektor Henning Fuglsang Sørensen og fortsætter:

- Det sikres ved, at reglerne kun kan bruges ved hjælp af en dommerkendelse.

Fra fortovet til internettet

Lovforslaget kommer frem netop nu, fordi kriminaliteten er rykket fra fortovene til internettet og de sociale medier.

- Med forslaget får politiet nu mulighederne for at følge med kriminaliteten, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Han mener desuden, at der er mulighed for at den her form for agentvirksomhed kan bredes ud til andre områder.

- I min verden ville det give god mening, hvis man ikke bare gik efter hælerne, men også tog tyven med. Det kunne for eksempel være i tilfælde, hvor folk afgiver bestillingslister på ting, de gerne vil have stjålet.

Politiet må fortsat kun bruge agenter, hvis de har en begrundet mistanke om kriminalitet. De skal desuden indhente en retskendelse.

3:02
Lovændring skal gi' flere politiagenter på nettet