Folketinget vil holde flere møder udenfor Christiansborg

Et flertal i Folketinget vil holde møder rundt omkring i landet i stedet for på Christiansbrog

Folketinget

Politikerne skal holde flere af deres møder langt væk fra Christiansborg.

Det mener regeringspartiet Venstre, der sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil bringe politikerne tættere på befolkningen, ved at holde flere udvalgsmøder på rådhuse rundt omkring i landet i stedet for på Christiansborg.

- Det er meget væsentligt, at vi kommer ud af Christiansborg. Vi har en politikerlede, der er alt for høj. Det kunne måske mindske spændet mellem borgere og politikere en smule. Men det kan også gøre, at vi i højere grad vil kunne vise folk, hvad de forskellige udvalg rent faktisk laver, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard til Radio24syv.

- Der er mange borgere, der aldrig kommer i kontakt med deres lokale folketingsmedlem. Ved at vi kom ud i lokalsamfundene, kan vi gøre det lettere for dem. Vi skal have Christiansborg tættere på folket, siger Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet til Radio24syv.

Bedre mulighed for dialig

Udvalgsmøderne skal ligge i enden på eksempelvis studieture, som udvalgene ofte er på. De skal give borgere, foreninger og organisationer bedre mulighed for at komme i dialog med udvalgene.

I dag kan organisationer og foreninger fremlægge problemer og ønsker for udvalg, men det skal ske på Christiansborg. Det begrænser deres muligheder, mener Enhedslisten.

- Problemet ved de her såkaldte deputationer er, at de får et kvarter til at forklare en sag og stille spørgsmål. Men hvis man kommer fra Silkeborg, så skal man rejse 3,5 time herover. Og 3,5 time hjem igen. Så er der mange, der vil tænke, at det er nok for langt at rejse for den tid. Ved at gøre det systematisk uden for København, så ville der være grupper, der ellers aldrig mødtes med udvalg i Folketinget, der vil præsentere deres sag, siger Christian Juhl fra Enhedslisten til Radio24syv.