Fodboldben på genbrugsgræs

En virksomhed i Herning har fundet en metode, som kan gøre brugte kunstgræsbaner til nye råmaterialer. Og der er stort potentiale i ideen.

2:07
Firmaet Re-Match omdanner nedslidte fodboldbaner til rene råmaterialer, som så kan genbruges.

I morgen åbner en ny, stor fabrik i Herning, som skal genanvende gamle kunststofbaner. Firmaet Re-Match omdanner de nedslidte fodboldbaner til rene råmaterialer, så flere fodboldben kan få friskt, kunstigt græs under knopperne. Metoden er både billig og grøn - og potentialet rækker langt udenfor Danmarks grænser.

- Det er en pisse god idé jo. 9000 baner om året kommer der op på verdensplan jo. Så vi synes selv, det er en godt ide, siger Andy Vels Andersen, direktør Re-Match, og fortæller endvidere om virksomhedens planer.

-Vi har ekspansionsplaner. Vi har en 2020-plan - nej nærmere 2018 med fire fabrikker i udlandet. Først i Tyskland og derefter er spørgsmålet om de næste bliver i England eller USA, men i alt regner vi med fire nye fabrikker.

På verdensplan er antallet af kunststofbaner vokset kraftigt siden år 2000. Og levetiden på dem er kun mellem otte og ti år. Re-Match-fabrikken i Herning er blot den første af mange.

Ikke nyt koncept

Virksomheden Re-Match er de første i verden til at genanvende kunststofbaner. Ideen fik Dennis Andersen. Han har tidligere arbejdet i virksomheden Genan som genanvender gamle dæk.

- Selve det at separere ting, det gør man jo i mange forskellige industrier. Men der er aldrig nogen, der har separeret kunstgræs - det er et nyt affaldsprodukt, siger udviklingsdirektør, Dennis Andersen, Re-Match.

De udtrådte kunstofbaner bliver til fire nye råmaterialer, der kan genanvendes.