Flest landmænd dræbt i arbejdsulykker

Sidste år mistede 11 personer livet som følge af arbejdsulykker i landbruget.

Landrug høst

Landbruget er det erhverv i Danmark, hvor flest mennesker dør på jobbet. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget hos Arbejdstilsynet. I fjor stod landbruget for hele 11 af de i alt 33 dødsulykker, der skete rundt om på de danske arbejdspladser.

Landmændene er generelt voldsomt overrepræsenteret i dødsulykker, fordi blot 1,5 procent af danskerne arbejder inden for erhvervet.

- Landmænd arbejder med farligt udstyr og store dyr, og så arbejder de også rigtig meget alene. Man har ikke nogen til at hjælpe sig med at vurdere risikoen eller hjælpe en, hvis man kommer til skade, siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, til Avisen.dk

Hos Landbrug og fødevarer gør det ondt at se sit erhverv placeret øverst på den triste liste.

- Det er simpelthen til at få helt ondt i maven over. Hver gang er én for meget, og det her skal vi gøre meget bedre. Vi skal som landmænd se indad og erkende, at vores arbejdsplads er farlig. Det er vores forpligtelse som ledere og ejere af landbrug, at vi påtaler det her og får taget det op som et emne omkring middagsbordet, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug og Fødevarer.

Landmændene efterfølges af chaufførerne med ni dødsulykker og byggearbejderne med fem dødsulykker i 2016 som de job, hvor flest har mistet livet.

Læs hele historien her: Avisen.dk