Flere unge hjemløse skal have hjælp

Stadig flere unge lever et liv på gaden. Et nyt forsorgshjem for unge i Lund ved Herning, forsøger nu at samle nogle af de hjemløse op, og give dem lidt mere end bare en seng.

Mark Faust Schmidt hjemløs

I følge de nyeste tal fra det nationale videnscenter for Velfærd, var 633 unge mellem 19 og 24 år hjemløse i 2009. I 2015  var antallet af unge, der ikke havde et sted at bo, steget til 1172. Det svarer til en stigning på 89 procent.

- De her udsatte unge bliver også ramt af den meget kraftige mangel på billige boliger, vi har i samfundet i øjeblikket, og også i samspil med, at man over en længere årrække har sat de her unges ydelser ned, som gør det ekstra svært for dem og for kommunerne at hjælpe dem, siger Lars Benjaminsen, socialforsker ved SFI. 

Et nyt forsorgshjem for unge i Lund ved Herning, forsøger nu at samle nogle af de hjemløse op, og give dem lidt mere end bare en seng. De kalder stedet potentialehotellet, og her har 24-årige Mark Faust Schmidt boet i en måned efter at have været hjemløs i fem år.

- Når du først er hjemløs, så er du ikke en del af samfundet mere. Men når du rykker ind her, så bliver du meget hurtigt klar til at komme ud i samfundet igen, siger Mark Schmidt. 

I stedet for tag over hovedet fik Mark pustet lidt for meget liv i haspiben. Han er langt fra den eneste unge uden fast bopæl - her på stedet bor der lige nu seks unge.

1:24
Socialforsker Lars Benjaminsen fra SFI taler om unge hjemløse

- Det vi snakker om her er jo unge mennesker, som er røget ud over den kant, hvor samfundet er vant til at håndtere dem, siger Joakim Lykke, direktør i Videnpiloterne som støtter Potentialehotellet i Lund. 

Her får de unge ikke bare en seng. De lærer blandt andet at komme op om morgenen. 

- Det er vigtigt det ikke bare handler om at opbevare unge mennesker, men det handler om, at de skal tilbage i samfundet og bruge det potentiale, som er i dem, fastslår Joakim Lykke. 

At der kun er unge på forsorgshjemmet gør en forskel.

- Jeg har boet på et par forsogshjem efterhånden, men aldrig i særlig lang tid, for så ville jeg være endnu længere ude i et misbrug, end jeg var i forvejen, siger Mark Faust Schmidt. 

Nu har den 24-årige unge mand fået så meget styr på sit liv, at han skal begynde uddannelse som pædagog-assitent og flytte i egen bolig. Og så har han netop fået et fritidsjob på en restaurant. 

3:44