Flere unge føler sig ensomme

Unge helt ned til 12 år, søger hjælp ud af ensomhed og isolation blandt andet via Headspace i Herning.

2:52
Unge helt ned til 12 år, søger hjælp ud af ensomhed og isolation blandt andet via Headspace i Herning

Ensomhed blandt unge er et stigende problem. De unge bliver ofte isoleret, fordi de holdes uden for fælleskabet i skolen og i fritiden. En pinefuld oplevelse, som 19-årige Cathrine Stabelfeld mærkede første gang i folkeskolens mindste klasser, hvor hun ingen legekammerater havde.

- Det var utrolig svært for mig, og jeg kom rigtig tit hjem fra skole og var rigtig ked af det, fortæller hun.

 

Følelsen af at være utilstrækkelig har fulgt Cathrine Stabelfeld gennem hele hendes 19-årige liv.  Også nu hvor hun går i gymnasiet er ensomheden noget, der præger hendes hverdag.

- Når der så er gået en uge, hvor man ikke føler, man har haft nogen at snakke med efterfulgt af en ny uge, hvor det samme sker, så begynder man at have følelsen af, at man er ensom, lyder det fra Cathrine Stabelfeld.

 

Hver eneste dag kommer ensomme unge, som Cathrine Stabelfeld, ind ad døren hos Headspace i Herning. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. 

- I yderste konsekvens, så kan man sige, at når man ikke lykkedes og ikke er med i et fællesskab og egentlig higer så meget efter det, så er det, vi ser, at de unge står med et ønske om ikke at være her mere, fortæller Dorte Nielsen, der er centerchef for Headspace i Herning.

 

Siden december sidste år har Headspace hjulpet 130 unge mellem 12 og 25 år. Det har de gjort gennem i alt 500 samtaler med dem. Følgevirkninger af ensomheden er ofte angst, depressioner, spisevægring og selvmordtanker

- Det kunne måske have hjulpet lidt på min depression, hvis jeg også blev mødt mere positivt henne i skolen. Så havde jeg i det mindste ét sted, hvor jeg kunne finde tilflugt, siger Cathrine Stabelfeld.

 

Behovet for netværk forsøger Headspace at løse med et korps af frivillige. En af dem er Camilla Venø Nilsson, der er frivillig ved Headspace i Herning.

 

- Jeg føler, at jeg kan være med til at ændre nogle af de unges ståsted fra at føle sig ensomme til at have åbnet en dør eller en sprække i døren, siger hun.

 

Kontakten til de unge kan være afgørende for, at de kommer videre i livet. For Cathrine Stabelfeld har det, at hun har fået nogle at snakke med det om, betydet alverden. Hun har tidligere haft tanker om at tage sit eget liv.

- Jeg bliver lidt rørt af det, fordi at det selvfølgelig er meget tungt stof, men jeg kan i hvert fald sige, at det gør det meget værre, at man ikke har det godt i skolen. Så bliver tankerne lidt mere levende.  Nu har jeg heldigvis min mor og min familie der og en fantastisk kæreste og nogle venner ved siden af, men hvis jeg ikke havde det og kun havde dem i skolen, så havde det ikke været nok til at jeg havde lyst til at være her.

 

Læs mere om Headspace og nogle af de unges egne erfaringer her.