Flere overvægtige skal opereres

Næsten hver anden af os er overvægtig. Det er især de yngste aldersgrupper, der nu sender badevægten på hårdt arbejde

fedme

De gør klar til flere patienter på operationsstuerne i Viborg. De nye retningslinjer for fedmeoperationer vil nemlig betyde travlhed.

- Vi kommer til at lave mange operationer, og vi skal opruste på personalesiden for at få det her til at lykkes, lyder det fra Einar Pahle, der er ledende overlæge på Regionshospitalet i Viborg.

 

Viborg er i dag et af kun fem steder i landet, hvor der bliver udført den slags operationer. Antallet er nemlig raslet ned efter, at kravene blev skærpet for fem år siden. Nu lægger Sundhedsstyrelsen så op til at gå den modsatte vej. For de fleste svært overvægtige kan ikke tabe sig uden det kirurgiske indgreb, hvor mavesækken gøres mindre.

- Vægten stiger lige så støt og roligt, selvom man har prøvet tabe måske 30 kilo på grund af en god kur, så holder det ikke af en eller anden mærkelig grund. De kan ikke komme ud af det, siger Einar Pahle.

 

Kia Hvam fik en fedmeoperation for fem år siden. Den betød, at hun gik fra 115 til 65 kilo.

Noget der ifølge hende selv har ændret hendes liv.

- Alting er meget nemmere. Jeg har det bedre med mig selv, og jeg har en krop, der fungerer. Det gjorde den selvfølgelig også før, men den var tung og træt. Nu er jeg ikke træt. Jeg har en hel masse energi, der skal brændes af, siger hun.

 

I år foretager lægerne på sygehuset i Viborg omkring 160 fedmeoperationer

Det tal kan i fremtiden ryge helt op på 600 om året. Men udsigten til tusindvis af ekstra operationer møder skepsis fra regionerne, for det betyder også en ekstra udgifter på sygehusene.

- Altså når et statsligt kontor kommer ud og anbefaler, at vi bruger et 3-cifret millionbeløb på det her område, så er der et statsligt kontor, der må komme med finansieringen. Jeg går ud fra, at Finansministeriet er klar til at finansiere, hvis det er det her, vi skal, lyder det fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (Soc. dem.).

 

Kia Hvam mener ikke, at hun kunne have tabt sig uden operationen. I dag kan hun uden problemer spise både slik og kage.

- Jeg spiser bare små mængder, og det er det, der er forskellen. Så i dag vælger jeg, hvad jeg putter i munden – nu putter jeg ikke bare i munden.