Fiskere vil have større tobiskvoter

Der er stor uenighed om, hvor stor tobisbestanden er. Derfor er der lige nu en meget begrænset kvote, som skaber stor frustration i Thyborøn.

tobis.jpg

Flere eksperter har foreslået, at tobiskvoterne skulle kvittes for dermed at indstille tobisfiskeriet helt. Det endte dog med en prøveperiode indtil maj med en kvote på 13.000 tons. Fiskerne er dog langt fra tilfredse.

- Der, hvor vi har fanget op mod 80-95 procent af vores kvote siden 2007, har biologerne ingen prøver taget for, hvor stor bestanden er. Vi viser år efter år, at havet er fyldt med fisk. Hvis de ikke giver os større kvoter, må vi lukke, siger John Anker, fisker, Thyborøn.

I 2002 fangede tobisfiskerne mere end en million tons tobis, men siden da kvoterne kun blevet mindre. Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, forstår fiskernes frustration.

- Jeg er helt enig med fiskerne i, at vi skal have den bedst mulige kvotefastsættelse. Derfor har jeg kæmpet med kommissionen om at få et realtidsmoniteringsfiskeri, og det er det, der er i gang nu. Jeg håber selvfølgelig, at vi kan få så godt et billede af fiskeriet, så vi kan få en høj kvotefastsættelse, siger Esben Lunde Larsen.  

Ministeren tager dog uenigheden om at tobisbestanden ganske roligt.

- Der har altid været en diskussion mellem fiskere og biologer, og derfor satte jeg i sin tid som uddannelses- og forskningsminister gang i en analyse af, hvordan vores forskningsbaserede analysebetjening kan se ud. Det er meget vigtigt, at vi får biologisk baseret rådgivning, men også at får et reelt billede af fiskernes oplevelse, siger Esben Lunde.

Fiskerne i Thyborøn håber på, at de store laster i weekenden kan være med til at bane vejen for større kvoter.