FCM-transfer vækker forundring: - Det lugter af urent trav

Vicemestrene afviser forsøg på at omgås reglerne, selv om svensk landsholdsbobler bliver præsenteret som amatørspiller.

FCM_logo_flag.jpg

En simpel spillerpræsentation hos FC Midtjyllands håndboldkvinder har skabt forundring og løftede øjenbryn hos flere i dansk håndbold. 

Dameligaens vicemestre præsenterede i onsdags den svenske højrefløj og landsholdsbobler Elin Linden som ny spiller til næste sæson.

På sin egen hjemmeside skriver klubben, at svenskeren "skriver kontrakt med FC Midtjylland for en enkelt sæson". Men klubben fortæller samtidig, at Linden skal spille som amatør, og derfor har hun fået et arbejde ved siden af håndbolden hos firmaet 'Flotte Gulve Ikast' - en sponsor i FC Midtjylland.  

Men det er et klart brud på reglerne. Du må ikke spille som amatør, hvis du i virkeligheden har en kontrakt og får penge for at være håndboldspiller.

- Den konstruktion er jo på ingen måde lovlig og en klar omgåelse af de regler, man har aftalt, der skal være i håndboldens system, lyder reaktionen fra Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen til TV 2 SPORT.

- Det lugter af urent trav, og det er kritisabelt. Omvendt ved vi også godt, at den slags foregår. Desværre, siger Michael Sahl. 

Umiddelbart kan det virke uskyldigt - ja ligefrem positivt - at en spiller får et job ved siden af sin håndboldkarriere. Men det kan også være en måde at forsøge bevidst at omgås kontraktreglerne. 

Betaler klubben ikke selv spillerens løn, men får i stedet en sponsor til det, undgår klubben nemlig, at spillernes løn tæller med i den samlede lønsum, som klubbens krav til egenkapital bliver regnet ud fra. 

Så jo lavere lønudgifter en klub har, jo mindre egenkapital er nødvendig for at overholde Dansk Håndbold Forbunds regler og undgå at komme på forbundets "sorte liste" over klubber, der ikke må skrive kontrakter med nye spillere. 

I FC Midtjylland forsikrer de dog, at klubben slet ikke er ude på at omgås reglerne. I stedet beklager sportsdirektør Stefan Kristensen formuleringerne i klubbens egen pressemeddelelse.

- Det er en kæmpe fodfejl. Jeg ved ikke, hvad der er foregået. Det er nok gået lidt for hurtigt, lyder forklaringen fra sportsdirektøren, der hævder, at planen hele tiden har været at skrive kontrakt med Linden - og hun altså ikke skal spille som amatør som klubben, som de ellers selv skriver. 

- Vi håber da, vi kan lave en eller anden forholdsvis fornuftig aftale med hende, som ikke koster os forfærdeligt meget. Men selvfølgelig skal hun på en almindelig DHF-kontrakt. Alt andet ville være amatøragtigt af os, hvis hun skal spille hernede på fuld tid, siger Stefan Kristensen til TV 2 SPORT. 

FCM: Overhovedet ikke noget fordækt
Men skal hun have en kontrakt nu, fordi det har været planen fra starten af, eller skal hun have en kontrakt nu, fordi det har I fået at vide af DHF, at I skal give hende?

- Vi har ikke fået noget at vide. Vi har selvfølgelig snakket med DHF omkring lige nøjagtig de samme spørgsmål, som du stiller, og det, der egentlig har været planen helt fra starten af, er, at hun skal gøre sig fortjent til en kontrakt.

- Vi kunne skaffe hende et arbejde - så havde hun i hvert fald det - og så skulle vi se, hvad den næste måneds tid ville bibringe. Og det har egentlig været aftalen i forhold til det. Og det er jo egentlig så lovligt som overhovedet muligt. Det er der jo egentlig ikke noget fordækt i overhovedet, mener FCM-bossen. 

Også i Dansk Håndbold Forbund (DHF) har de undret sig over FC Midtjyllands aftale med den nye spiller. Men efter at have fået sportsdirektørens forklaring ser DHF ingen grund til mistænke midtjyderne for at ville bryde reglerne. 

Men kan du være sikker på, at FC Midtjylland ikke nu bare siger, at det var en fejl på hjemmesiden og giver hende en kontrakt, fordi du ringede?

- Næh. Det kan jeg ikke, erkender Frank Smith, der er leder af turnerings-afdelingen, der skal godkende alle kontrakter, før en spiller kan få sin spilletilladelse til den danske liga.

Men du er overbevist om, at det bare er en uheldig formulering på FC Midtjyllands hjemmeside?

- Jamen, det er jeg. Indtil jeg bliver overbevist om noget andet, så er jeg være sikker på det - forstået på den måde, at jeg selvfølgelig imødeser, at der på et tidspunkt i nær fremtid kommer en kontrakt, der i art, omfang og indhold ser helt rimelig ud. Hvis der gør det, er jeg i hvert fald 100 procent overbevist om, at det var en fejlformulering, siger Frank Smith til TV 2 SPORT. 

Han erkender dog, at det er tæt på umuligt for DHF at bevise, hvis en klub får en sponsor til at betale en del af en spillers løn udenom klubbens regnskab - og altså uden at lønnen bliver en del af den lønsum, som kravet til klubbens egenkapital bliver regnet ud fra. 

- Lige præcis den del har vi jo svært ved at gå ind i. Vi kan godt bede en spiller eller en klub om at dokumentere, hvad vedkommende får (fra et job hos en sponsor, red.), men klubben kan også vælge at sige, "ved I hvad? Det ansættelsesforhold, en spiller har med en privat virksomhed, det vedkommer ikke jer." Og vi har jo ikke politimæssige beføjelser i disciplinærinstansen, siger Frank Smith. 

Er det nogensinde sket, at en klub siger, at det ikke kommer jer ved?

- Nej, ikke sådan med rene ord. Men der har da været tilfælde, hvor nogen har sagt, at det område ligger nok uden for vores kompetencefelt. Det er jo en pænere måde at sige det på, konstaterer DHF-lederen. 

Ikke overbevist om uskyld
Selv om DHF altså godkender FC Midtjyllands forklaring, er Michael Sahl Hansen fra Håndbold Spiller Foreningen ikke helt så overbevist om midtjydernes uskyld. 

- Det kan godt være, der er nogen, der har formuleret sig uheldigt - som er det, de selv dækker sig ind under - men at klubben nu siger, at de nu - efterfølgende - vil lave en kontrakt, tolker jeg som om, at klubben retter ind, og nu bliver tingene bragt i orden, som de burde have været fra første færd, siger Michael Sahl Hansen til TV 2 SPORT.  

Amatørspiller eller professionel - Elin Linden skal i den kommende sæson være backup for den danske landsholdsfløj Trine Østergaard hos FCM. 

I nyheden om Linden på FC Midtjyllands hjemmeside fortæller klubben i øvrigt stadig, mens disse linjer bliver skrevet, at svenskeren har skrevet en kontrakt gældende for næste sæson, og at hun skal spille som amatør i klubben.