Et anderledes job: Iværksætteri når nye højder

Jeppe Graversen har et ikke helt almindeligt job. Han tjener penge i de tynde luftlag kun sikret af to reb. TV MIDVEST tog med ham på arbejde.

skyworker
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Jeppe Graversen gør sig klar til dagens arbejde i 47 meters højde.

- Jeg så et program på Discovery Channel, hvor nogle klatrere var ved at inspicere en bro. Der tænkte jeg, at det måtte jeg bare prøve.

Den unge tømrer tog derfor til England, hvor han uddannede sig til erhvervsklatrer.

Nu har han startet eget firma, hvor han laver rengøring og vedligeholdelse på blandt andet boreplatforme, højhuse og vindmøller.

- Jeg kan huske en episode på en vindmølle. Det var en af de første gange, jeg skulle ud over en spinder, og der gav det noget af et sus i maven, det ville være løgn, hvis jeg ikke sagde det, fortæller han.

Med arbejdet i højderne har den 28-årige erhvervsklatrer da også måttet vinke farvel til nogle af fortidens vaner.

- Dengang man var tømrer kunne man godt møde ind en morgen og gå op på stilladset uden egentlig at slå hjernen rigtigt til, siger Jeppe Graversen.

Den slags går ikke mere. I dag hedder det sikkerhed og dobbelttjek af liner frem for alt.

- Jeg hænger i to reb, så jeg har altid et backup-reb, forklarer Jeppe Graversen, mens han hænger ud fra toppen af den 47 meter høje Codan-bygning i Herning.

Ifølge Jeppe Graversen har der kun været et dødsfald i branchen, som han anser for at være blandt de sikreste inden for arbejde i store højder.

 

Store øjne i Herning

Jeppe Graversen kan godt mærke, at hans arbejde ikke er så udbredt i landsdelen endnu.

- Vi ser rigtigt mange, der stopper op og tager billeder af os. Folk spørger, hvad vi laver, og hvad det er for noget, fordi det er så nyt og så interessant.

Og den nyudsprungne iværksætter må da også indrømme, at det er svært at slå igennem i en ny branche, hvor det gælder om at få forklaret at arbejdet i reb kan spare penge fremfor opstilling af kraner eller stilladser.

-Det kræver rigtigt meget arbejde at komme ud at fortælle om det. En ting er, hvad vi kan løse, men også hvad vi kan spare folk for både penge- og tidsmæssigt, forklarer han.

Når man nu er kommet op i de tyndere luftlag, så er der én ting, man altid skal huske, selvom man er på arbejde.

-Nogle gange siger jeg til min makker, at nu er vi lige nødt til at tage to minutter, hvor vi nyder udsigten, og får det med. Det er jo en del af jobbet, så det skal man tage sig tid til, lyder det tilfredst fra højthængende iværksætter.

 

1:51
Jeppe Graversen er erhvervsklatrer og vasker ydersiden af Codan-huset i Herning.