En ægte helt: Pilot landede med mand hængende under flyet

​Man skal holde hovedet koldt, når man har et andet menneskes liv i sine hænder.

Leif Johannsen har fløjet siden 1980. Her til aften kom hans erfaring ham til gode.
Leif Johannsen har fløjet siden 1980. Her til aften kom hans erfaring ham til gode.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Politiet kalder ham åbenlyst for en helt.

Det var heller ikke hverdagskost, det som pilot Leif Johannsen oplevede sent her til aften. Der var det nemlig lige ved at gå galt, da en mand pludselig hang og dinglede under hans fly.

Manden var få sekunder tidligere sprunget ud af flyet i faldskærm ved Lindtorp Flyveplads, men uden at piloten havde opdaget det, så havde faldskærmen sat sig fast, og manden var fanget. Det opdagede piloten først, da han blev kontaktet fra landjorden.

- Det var et skrækscenarie, som jeg før har set andre opleve. Et scenarie, hvor man står uden facitliste til, hvordan man kan gå ind og løse det. Det er kun gået godt, fordi vi har samarbejdet om det. Folk på jorden og mig i luften og med en rolig faldskærmsspringer, der ventede på, at vi kunne hjælpe ham, fortæller Leif Johannsen til TV MIDTVEST.

På landjorden blev der spredt skum ud på en græsplæne, hvor Leif Johannsen, der er en meget erfaring pilot og har fløjet siden 1980, så langsomt kunne lande sit fly. Han var hele tiden i kontakt med folk på jorden, der kunne guide ham. Faldskærmsudspringeren blev slæbt igennem skummet og overlevede på nærmest mirakuløs vis og har det efter omstændighederne godt.

1:17
Interview med politiets indsatsleder

Var på vej til at lande

Opkaldet fra jorden kom i det helt rigtige sekund, for Leif Johannsen var ved at gøre klar til at skulle lande igen, da han fik besked til, at der altså hang en mand under flyet.

- Jeg syntes, at flyvemaskinen var mærkelig, og så kunne jeg se, at hov, der var en der havde glemt at trække linen ind fra springet, så den ville jeg lige tage ind. Men den var for tung, og jeg kunne godt se, at der var noget galt, og så kaldte de på radioen, fortæller han og uddyber:

- Så går tankerne igennem hovedet på en: Det her skal vi have løst på bedste måde, og vi brugte også en hel time på at lande flyet, fortæller han.

 
 
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det hele blev presset af, at solen var på vej ned. Flyet skulle ned, inden det ville være umuligt at se noget.

- Det lykkedes alligevel at komme ned at lande i det skum, som var lagt ud. Hvis man kigger på flyet, så er der ingen skum foran flyet, men lige ude foran næsehjulet, der er der skum, så vi har brugt alt det skum, der er blevet lagt ud, siger han og roser den lokale brandchef.

- Jeg tænkte på vej ned, om jeg var på vej ned for at slå en mand ihjel nu. Hvad sker der? Der var kun en metode tilbage, og det var at prøve at lande med ham.

Han forklarer, at han er rystet, men samtidigt også virkelig glad for, at det gik. Nu vil han bare gerne vil vide, hvordan faldskærmsudspringeren har det. Hvordan han vil reagere senere hen vil han dog ikke sætte ord på.

 
 
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST