Eksperter: Gade i spil til ministerpost

Ifølge tre politiske eksperter er Søren Gade en af de Venstre-politikere, der kan ende som miljø- og fødevareminister.

Mandagen vil vise, om Søren Gade igen skal være minister. Arkivfoto.
Mandagen vil vise, om Søren Gade igen skal være minister. Arkivfoto.

Søren Gade, der er født og opvokset i Holstebro, er i spil til at overtage Eva Kjer Hansens ministerpost. Det mener flere politiske eksperter.

- Man vil gerne signalere, at man fortsat varetager landbrug og fødevarers interesser, og derfor kunne Søren Gade være et bud. Han kommer fra Vestjylland og har siddet i Landbrug og Fødevarer. Han har ministererfaring og erfaring med området, siger DR's politiske redaktør, Uffe Tang, til dr.dk.

Også Søs Marie Serup, der er BT's politiske kommentator, mener, at Søren Gade kan ende på ministertaburetten.

- Man kan spekulere i, at Søren Gade bliver bedt om at påtage sig rollen, fordi det er et temmelig svært område, at skulle ind og skabe ro på. Det forlyder, at han blev tilbudt den ministerpost tidligere, men takkede nej, fordi han ikke synes, at det var den rigtige. Men Lars Løkke kan jo altid appellere til, at I disse for partiet så alvorlige tider er der brug for at have stærke kræfter på holdet,« forklarer hun til bt.dk.

Begge eksperter peger på, at også den politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, og finansorfører, Jacob Jensen, er i spil til posten.

Fortid kan blive hæmsko
Søren Gade vendte ved seneste folketingsvalg tilbage til  dansk politik. Inden da var han i to år direktør for erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer. Men den post kan komme til at spænde ben for et minister-comeback i denne omgang.

- Han er en erfaren minister og fortsat meget populær i venstrekredse. Men hans exit som direktør for Landbrug & Fødevarer taler imod, at han skulle overtage ansvaret for landbrugsområdet, vurderer Carl Emil Arnfred, der er politisk reporter hos Politiken på politiken.dk.

Søren Gade var fra 2001 til 2010 folketingsmedlem valgt i Vestjyllands storkreds. Da han igen stillede op til folketingsvalget i juni 2015 var det dog i Nordjyllands storkeds. 

I Politikens papiravis nævner den politiske analytiker, Sigge Winther Nielsen, også Holstebro-byrådsmedlemmet, Ulla Tørnæs, som outsider til posten.

- Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) kan sætte trumf på ved at hyre en fra landbruget eller en kendt kritiker af de rødes miljøpolitik, såsom Ulla Tørnæs, lyder det fra Sigge Winther Nielsen.

Lars Løkke Rasmussen offentliggør mandag, hvem der skal overtage Eva Kjer Hansens ministerpost.