Ekspert: MRSA er farligt for svækkede personer

Ifølge en professor skal man ikke frygte at blive smittet med husdyr-MRSA, medmindre kroppen i forvejen er svækket.

040615Svin.jpg

En ny rapport viser, at 9 ud af 10 danske svinebesætninger er smittede med MRSA - en type af stafylokokker, som er resistente over for en række antibiotika, der ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.

Ifølge professor ved Aarhus Universitet og formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Svend Ellermann-Eriksen, er det få personer, der i risikogruppen for at blive alvorligt syge af MRSA.

- Faren for at blive syg af MRSA-stafylokokker er størst for svækkede personer, der er syge eller svage i forvejen. Og skulle det ske, at sådanne personer skulle blive bærer af bakterien, hvor den måske har sat sig i et sår eller en byld, kan den sprede sig til blodbanerne og give blodforgiften, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Minimal smittefare

Selvom størstedelen af danske svinebesætninger nu er samt af MRSA-stafylokokker, skal man ikke være bange for at bevæge sig ud i en svinestald eller være i kontakt med en landmand, der har sin daglige gang blandt smittede svin.

- Smittefaren er minimal blandt mennesker, fordi bæreren af bakterien i langt de fleste tilfælde smider bakterien, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Svend Ellermann-Eriksen forklarer videre, at stigningen i MRSA-smittede svinebesætninger ikke kommer som nogen overraskelse, da stigningen har været undervejs de seneste år.

I alt har seks danskere mistet livet som følge af MRSA.