Efter flere års venten er omdiskuteret bro til Hindø endelig på vej

I flere år er det blevet diskuteret, hvem der skulle betale for renoveringen af broen til Hindø. Nu er parterne blevet enige, og inden længe åbner den nye bro.

Jens Jørn Jacobsen glæder sig over, at broen til Hindø endelig er på vej.
Jens Jørn Jacobsen glæder sig over, at broen til Hindø endelig er på vej.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Siden 2016 har den lille privatejede ø, Hindø, i Stadil Fjord været lukket, fordi broen over til øen var så faldefærdig, at det ikke var forsvarligt at gå på den.

Men nu kan beboerne omkring fjorden glæde sig, for i disse uger er en ny træbro ved at tage form.

- Det var en stor skam, da broen blev lukket, og vi håbede på, at den ville blive hurtigt åbnet igen, så det er en stor glæde, at den bliver åbnet nu, siger Jens Jørn Jacobsen, der har boet i lokalområdet i godt 30 år.

Sammen med andre lokale har Jens Jørn Jacobsen kæmpet for at skaffe penge til den nye bro, og det er nu lykkedes efter en lang proces.

- På et tidspunkt i 2017 var vi i tvivl om, hvorvidt vi kunne skaffe pengene. Vi skulle skaffe rigtigt mange penge, så vi tænkte, at det nok var umuligt, siger Jens Jørn Jacobsen.

De godt 2000 planker er ved at blive lagt mellem fastlandet og Hindø.
De godt 2000 planker er ved at blive lagt mellem fastlandet og Hindø.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Privatejet, men åben tilgang

Den lille ø i Stadil Fjord er ejet af fabrikant Hans Kolby Hansen. I 1991 gik han med til, at øen skulle fredes, men han tillod samtidig, at øen kunne besøges af offentligheden.

Men da øen blev lukket, fordi broen var i alt for dårlig stand, blev det diskuteret, hvem der skulle betale for renoveringen. Hans Kolby Hansen mente, at kommunen skulle betale, men det sagde politikerne nej til. Det syntes nemlig, at det var et alt for stort beløb, der skulle til.

- Det er ren økonomi. Vi har mange ting, vi skal bruge penge til i en kommunalbestyrelse, , og vi har bare tænkt, at det beløb var for stort i forhold til at give adgang til øen, sagde Ole Kamp fra Venstre tilbage i december 2016.

Men nu er pengene fundet. Prisen på renoveringen af øen ligger på cirka to millioner kroner, og regningen skal deles mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Hans Kolby Hansen. Samtidig er der kommet støttekroner fra vindmøllemidler.

- Det betyder, at vi får en pæn bro i stedet for en bro, der er halvt slået i stykker, og det betyder også, at der igen er adgang til øen for gående trafik, siger Hans Kolby Hansen til TV MIDTVEST.

250 meter lang bro

De seneste uger har brobyggeriet været i gang, og allerede nu er underlaget lagt, og pælene, der skal holde broen over vand, er boret i jorden.  

Broen kommer til at strække sig over 250 meter fra fastlandet og ud til øen. Det er firmaet Sea Services, der står for byggeriet, og selvom de ofte bygger broer, er det her lidt en anderledes opgave.

For broen er meget længere, end det de normalt bygger.

2:14
Den faldefærdige bro til Hindø i Stadil Fjord blev spærret, fordi ejeren ikke turde tage ansvaret. TV MIDTVEST besøgte broen tilbage i 2016. 

- Det betyder meget for arbejdet, at man skal gå en kvart kilometer, hvis man har glemt noget, siger Stefan Johannesen, der er direktør for Sea Services i Humlebæk.

- Men det er et fantastisk projekt. Det er sjovt at lave så stor en bro.

At broen snart kan åbne op for tilgangen til øen igen, glæder Jens Jørn Jacobsen og de andre lokale. For det betyder meget for dem, at de kan komme over og nyde den særprægede natur. 

- Vi glæder os til, at den er færdig, siger Jens Jørn Jacobsen. 

Den nye bro er formentlig klar til indvielse sidst i august.

Broen strækker sig over 250 meter fra fastlandet til Hindø.
Broen strækker sig over 250 meter fra fastlandet til Hindø.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST