Dykkere finder stort skibsvrag fra Jyllandsslaget

Den engelske krydser HMS Warrior er det sidste skibsvrag fra Jyllandsslaget, der ikke var fundet.

HMS warrior
Foto: Sea War Museum Jutland og JD-Contractor A/S

Den engelske krydser HMS Warrior var indtil fornyligt, det sidste skibsvrag fra Jyllandsslaget i 1916, der endnu ikke var blevet fundet. Det er det nu lavet om på.

Den 24. august var Holstebro-dykkerfirmaet JD-Contractor på ekspedition for Sea War Museum i Thyborøn i Nordsøen med mål om at finde det engelske krigsskib. Det lykkedes at finde vraget, der lå 19–27 sømil fra de officielle positioner i den nordlige del af Nordsøen. Under eftersøgningen fandt og undersøgte ekspeditionen 30 vrag. 

- Det er et af de helt store fund. I England har man ledt efter det skib i 100 år. Jeg har allerede fået reaktioner fra England fra folk, det er overvældede over fundet. For os er det et led i hele det program, vi har med registreringer i Nordsøen, siger Gert Normann Andersen, der er direktør for Sea War Museum Jutland og JD-Contractor.

Skibet, der sank den 2. juni 1916 efter at være blevet beskadiget i et søslag, havde en besætning 743 medlemmer, hvoraf 71 omkom da skibet sank. Det bemærkelsesværdige ved vraget er, at det i modsætningen til mange andre vrag fra Jyllandsslaget ikke har store skader. Skibet er overraskende intakt, og den kraftige skibsbund gør, at indholdet på skibet bør være meget velbevaret stadigvæk. Det glæder Gert Normann Andersen:

- Vi gør jo det her for at lave dokumentation for eftertiden.   

Se film fra opdagelsen af skibet her. Foto: Sea War Museum Jutland og JD-Contractor A/S