Dronningen: Herning og Holstebro er ikke Udkantsdanmark

I en ny bog træder dronning Margrethe ind i debatten om centralisering og Udkantsdanmark.

m22.jpg

Den danske dronning vil ikke høre tale om, at dele af kongeriget bliver betegnet som udkanten eller Udkantsdanmark. I bogen ”De dybest rødder”, som journalisten Thomas Larsen har skrevet om dronning Margrethe, taler hun om de seneste års centraliseringsdebat i samfundet, skriver Jyllands Posten.

- Når man siger udkant, er det oplagt, at udsigtspunktet ligger i København. Det ligger længere eller kortere fra København og bliver udkant på den måde. Men så plejer jeg at sige: Kom til Herning eller Holstebro. Det kan godt være, at de byer ligger langt fra København, men det er godt nok ikke udkant, siger dronningen og fortsætter.

Hun sender endvidere en klar besked til landets politikere om at droppe snakken om udkanten.

- Der er masser af små foretagender, som virkelig gør noget. Det kan vi se, når vi er ude med erhvervsdelegationer og møder et lille firma, som laver en dims, man ikke kan være foruden. Det med at finde de små nicher er vi dygtige til, og det kan mange af vores mange små og mellemstore virksomheder. Vi har enkelte rigtig store foretagender, men det typiske er, at vi har mange relativt mindre virksomheder med dygtige folk, som har banket det hele op fra bunden. Det ser man rundt om i hele landet, men man kan tydeligt se det i Jylland, skal jeg love for.

I bogen beskriver dronningen Danmark, som hun oplever det i dag. Derudover sætter hun ord på hendes opgave som regent.

- Som statsoverhoved ser hun det som sin opgave at samle landet og forhindre, at vi taler os længere væk fra hinanden. Derfor kan disse udtalelser ses som en besked til landets politikere om at nedtone snakken om udkanten.

 

0:51
Der var flag, fest og fuldt program, da Dronning Margrethe i dag besøgte Favrskov Kommune