Dommer var inhabil: Nu skal sagen gå om

Sidste år blev en mand idømt forvaring for at kaste en håndgranat mod Black Armys klubhus og skyde en mand. Nu skal sagen gå om.

En menneskelig fejl betyder, at en sag skal gå helt om.
En menneskelig fejl betyder, at en sag skal gå helt om.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Det var en menneskelig fejl, der stod bag, at en sag nu skal gå om i Retten i Herning.

I går kom det ud, at en dommer var inhabil, da vedkommende i marts sidste år var med til at idømme en 33-årig mand forvaring for at kaste en håndgranat mod Black Armys klubhus i Herning og for at skyde en mand.

Det har fået Vestre Landsret til at ophæve byrettens dom.

- Det er en fejl, vi har begået, og det er en meget beklagelig fejl. Vi burde have fanget det, men det er en menneskelig fejl. Det er ganske enkelt blevet overset, beklager retspræsident for byretten i Herning, Steen Friis Nielsen.

Det gik galt

Manden blev i Retten i Herning dømt i et nævningeting, der består af seks nævninger og tre juridiske dommere.

Men ifølge Vestre Landsret var den ene af de juridiske dommere inhabil, og sagen skal derfor starte forfra ved et nyt nævningeting.

- Nu kommer sagen til at starte helt forfra. Der er ingen af dommerne, der kommer til at have med den at gøre igen. Ingen af nævninge kan deltage igen. Så snart sagen kommer retur har den høj prioritet. Den skal for så hurtigt det kan lade sig gøre, siger Steen Friis Nielsen.

Den ene dommer havde nemlig tidligere i sagsforløbet besluttet, at mandens varetægtsfængsling skulle forlænges, da der var "særlig bestyrket mistanke" om, at han var skyldig i at have fremkaldt nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

Når en dommer har vurderet, at der er særlig bestyrket mistanke mod en person i forbindelse med varetægtsfængsling, kan den samme dommer ifølge retsplejeloven ikke, når sagen kommer for retten, være med til afgøre vedkommendes skyld.

Sagen får ifølge Steen Friis Nielsen ingen betydning for dommerne.