DNA-prøver bekræfter: Ulv ved Holstebro

Måneders spekulationer er nu blevet bekræftet. Ulven er på spil i Vestjylland.

Ulven ved Holstebro er ikke blevet fotograferet. Men DNA-prøver viser nu, at der var tale om en ulv. Arkivfoto
Ulven ved Holstebro er ikke blevet fotograferet. Men DNA-prøver viser nu, at der var tale om en ulv. Arkivfoto
Foto: Arkiv

Et område syd for Holstebro har siden efteråret været plaget af voldsomme angreb på får. Nu viser DNA-prøver ifølge Miljøstyrelsen, at det i et mindst ét tilfælde er en ulv, der står bag.

- Resultaterne bekræfter, at der findes ulv i det vestjyske. Vi kan ikke ud fra resultaterne sige noget om, hvor mange ulve der findes, men at der findes ulv, er der ingen tvivl om.

0:33
Billederne her er fra august 2016, hvor Jan Mønsted var ude for at fotografere kronhjorte.

Det forklarer Hans Christian Karsten, der er vicedirektør i Miljøstyrelsen, i en pressemeddelelse. 

Syv forskellige episoder, hvor får er blevet angrebet, har resulteret i 12 DNA-prøver. Én af disse prøver stammer med sikkerhed fra en ulv, mens seks andre prøver konkluderer, at der er tale om DNA fra canis, der både kan være hund, ulv, sjakal eller lignende. 

I fem tilfælde har det ikke været muligt at fastslå, hvilket dyr der stod bag angrebet. 

Fåreavler Jørgen Blazejewicz fra Storålam bekræfter, at den positive DNAA-prøve stammer fra et angreb på hans besætning den 17. januar i år.

Storålam har i alt mistet 30 dyr ved 10 angreb siden oktober. I syv tilfælde har Naturstyrelsens vildtkonsulent vurderet, at det overvejende sandsynligt er ulveangreb og har udbetalt erstatning. I to af tilfældende – i oktober og januar – er det bekræftet af DNA-prøver.

Tilskud til ulvesikring

De seneste måneders angreb på får har ført til, at Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, har gjort det muligt for husdyrholdere med får og lignende at søge om tilskud til at forbedre deres hegn, så ulve ikke kan komme ind til dyrene.

- Vi har nu så stærk formodning om, at ulve har slået sig ned i området, at husdyrejere kan være nødt til at sikre sig ekstra. Der udbetales erstatning for mistede husdyr i hele landet, men i dette særlige geografiske område går jeg nu skridtet videre og åbner for tilskud til ulvesikre hegn. Det bringer forhåbentlig antallet af mistede dyr ned og skaber større tryghed for fåreavlerne, lød det i lørdags fra Esben Lunde Larsen. 

Området, hvor der kan søges tilskud, er ca. 330 km2 og går fra Holstebro vestpå til Vemb sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro.

Området (det røde felt), hvor der kan søges tilskud, er ca. 330 km2.
Området (det røde felt), hvor der kan søges tilskud, er ca. 330 km2.
Foto: Google Maps