Svinepriserne er på himmelflugt: Det bliver vildere i 2020

Svinepriserne har nået rekordhøjder i 2019, men næste år kan blive endnu vildere, mener en analytiker.

Analytiker spår rekordhøje svinepriser i 2020.
Analytiker spår rekordhøje svinepriser i 2020.

Lige nu får svineproducenterne 12,60 kroner per kilo svinekød, de sælger, men ifølge Palle Jakobsen, der er analytiker hos agrocom.dk, så vil priserne stige endnu mere til næste år.

- Jeg er ret overbevist om, at vi kommer til at se priser i 2020, som vi ikke fatter, men det giver ikke mening at gætte på, hvad det bliver. Topmarkeder er som regel følelsesladede og dybt irrationelle, og derfor rækker fantasien ikke til at gætte på, hvor høje priserne bliver, siger han til Landbrugsavisen.

Svinepest i Asien hæver priserne

Ifølge avisen, er det efterspørgslen fra Asien og især Kina, der driver priserne i vejret. Det sker, fordi afrikansk svinepest lige nu breder sig i Asien, og asiatiske lande vil derfor få et stigende behov for importeret grisekød fremadrettet. Derfor er der i følge analytikere grobund for høje priser i hvert fald et år frem. På sigt bliver voldsomheden dog begyndelsen på enden, mener analytiker Palle Jakobsen.

- Det hele går amok og på et tidspunkt, tror alle, at man bliver forgyldt til evig tid ved at producere grise. Der er uanet lyst til at investere, og man kan låne til hvad som helst. Og det er her, det hele bryder sammen. Men det bliver ikke i 2020, siger han til Landbrugsavisen.

Det er i øvrigt første gang i næsten to år, at den danske svine-notering er højere end den tyske.

2:34
Svineproducenterne får lige nu historisk høje priser for de dyr de sender til slagtning.