Derfor er genbrug så godt

Tøj er en af de ting, vi danskere er aller mest glade for at handle i genbrugsbutikker. Men der er masser af andre ting, man kan købe brugt.

Ved at købe brugt i stedet for nyt, sparer du klimaet for en hel del CO2-udledning.
Ved at købe brugt i stedet for nyt, sparer du klimaet for en hel del CO2-udledning.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Vi danskere har et meget højt privatforbrug. Især er vi glade for at købe ting og sager som tøj og elektronik.

Det kan tydeligt ses på vores CO2-udledning. Af 193 lande i verden ligger Danmark på en syvendeplads, når det kommer til indbyggernes udledning af CO2. 19 ton CO2 om året udleder vi danskere i gennemsnit.

- Og der ligger man for eksempel i Indien på syv ton CO2, og i mange afrikanske lande ligger man på 2-3 ton per indbygger om året. Så Danmark udleder virkelig meget per indbygger, forklarer projektleder hos Danmarks Grønne Tænketank, Concito, Mikael Bellers Madsen.

I forhold til tøj er vi et af de lande, hvor indbyggerne køber mest nyt tøj. Cirka 16 kilo på et år.

Næsten alt kan købes brugt
Hvis vi skal nå ned på de 2-3 ton om året inden 2050, som er FN's mål i forhold til stadig at kunne styre klimaforandringerne, så har vi virkelig travlt.

En af måderne, vi kan spare på CO2-regnskabet på, er ved at købe brugt, i stedet for nyt. Der findes masser af genbrugsbutikker, som især har succes med tøj og møbler. Og på Gul og Gratis og dba.dk kan man finde stort set alt, brugt.

- Det er svært at sætte tal på, hvor meget CO2, man kan spare, ved at købe brugt.  For det kommer an på, hvad det er, vi genbruger. Men køb brugt fremfor nyt, siger Mikael Bellers Madsen.