Denne kommune har flest kvindelige politikere

I Vesthimmerlands Kommune er 44 procent af byrådspolitikerne kvinder. Det gør kommunen til topscorer i Midt- og Vestjylland.

Vesthimmerlands Kommune byråd

I de fleste kommuner er der mangel på kvindelige lokalpolitikere. Men ikke i Vesthimmerlands Kommune. Det er nemlig den kommune, der har flest kvindelige byrådsmedlemmer i det midt- og vestjyske.

Her består byrådet af 15 mænd og 12 kvinder, hvilket svarer til 44 procent. Det er en del over gennemsnittet på 30 procent for de 13 kommuner, som TV MIDTVEST dækker.

Og det gør altså Vesthimmerlands Kommune til den absolutte topscorer.

- Det giver en differensiering og en rummelighed. Der er god sparring mellem mellem kønnene! Også fordi vi faktisk har stor variation i aldersfordelingen, siger 32-årige Pia Buus Pinstrup, der er byrådsmedlem for Konservative og formand for bekæftigelsesudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

En af de mandlige byrådsmedlemmer er enig.

- I princippet er det fint, at det er nogenlunde ligeligt fordel. Om det er kvinder eller mænd, gør ikke den store forskel. Men kvinderne har måske lidt en anden måde at gribe tingene an på, siger Niels Krebs Hansen, der er byrådsmedlem for de Konservative i Vesthimmerlands Kommune.

Kvinder dominerer sociale udvalg

Men sådan har det ikke altid været i kommunen. I 1986, hvor kommunen hed Farsø Kommune, var kun to ud af de dengang 17 byrådsmedlemmer kvinder. 

I dag er der kun én kvindelig udvalgsformand, nemlig Pia Buus Pinstrup, som er formand for beskæftigelsesudvalget. Kvinderne dominerer primært de sociale udvalg, og derimod er der næsten ingen kvinder i de tekniske udvalg. I Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune sidder der eksempelvis kun én kvinde.

- Jeg tror, det er et spørgsmål om interesse, men det er ikke et problem, synes jeg. Man skal jo brænde for det, man laver. Jeg kunne eksempelvis ikke tænke mig at sidde i Teknik- og Miljøudvalget, siger Pia Buus Pinstrup.

Vesthimmerland har flest kvinder på fællesbilledet. Ud af 27 byrådsmedlemmer er der 12 kvinder.
Vesthimmerland har flest kvinder på fællesbilledet. Ud af 27 byrådsmedlemmer er der 12 kvinder.
Foto: Vesthimmerlands Kommune
Ud af Thisteds 27 byrådsmedlemmer er der kun fire kvinder.
Ud af Thisteds 27 byrådsmedlemmer er der kun fire kvinder.
Foto: Thisted Kommune

I alt er der 326 byrådsmedlemmer i de 13 kommuner - 98 kvinder og 228 mænd. Det svarer til, at 30 procent af byrådspolitikerne er kvinder.

Vesthimmerland ligger i toppen sammen med Skive Kommune, hvor 37 procent af byrådsmedlemmerne er kvinder, stærkt forfulgt af Favrskov Kommune med 36 procent kvindelige byrådsmedlemmer.

Helt i bunden ligger Thisted Kommune. På trods af at kommunen er den eneste i det midt- og vestjyske med en kvindelig borgmester, er kun knap 15 procent af byrådsmedlemmerne kvinder. Silkeborg og Morsø Kommune indtager den anden sidste plads med 19 procent.