Den dag Ib Poulsen næsten væltede en minister

På dagen, hvor hele Danmark lærte den folkevalgte fiskeriordfører fra Thy at kende, fulgte Indblik Søndag i hælene på Dansk Folkepartis Ib Poulsen.

9:34

Ib Poulsen stod tirsdag med et ministerliv i hånden. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen havde ifølge Ib Poulsen løjet for ham og de partier, der for nogle måneder siden indgik en aftale om en fiskeripakke udenom regeringen.

Herefter fulgte måneders arbejde med at få udarbejdet detaljerne, og det er i den proces, at Ib Poulsen og ministeren er raget uklar med hinanden. Ib Poulsen er kommet med den beskyldning enhver minister frygter: At ministeren har løjet for Folketinget.

På dagen, hvor hele Danmark lærte den folkevalgte fiskeriordfører fra Thy at kende, fulgte Indblik Søndag i hælene på Ib Poulsen. På en dag, hvor pressen fra tidlig morgen til sen aften havde hans navn øverst på blokken, hvor telefonen ringede uafbrudt, og hvor alle ville vide, hvad Ib Poulsen tænkte. Vi var med på dagen, hvor ugers konflikt kulminerede.

Christiansborg klokken 9.30:

Klokken er 9.30 tirsdag formiddag. Stemningen er intens på Ib Poulsens lille kontor helt oppe under Christiansborgs tage. Flere partikollegaer stikker løbende hovedet forbi kontoret, mobiltelefonen i Ib Poulsens inderlomme summer uafbrudt, og han mærker, hvordan han fra at være næsten anonym på Christiansborgs gange nu er hovedpersonen i et politisk mediecirkus.

1:22
Ib Poulsen er overrasket, da han får Esben Lunde Larsens undskyldning stukket i hånden få timer inden, Dansk Folkeparti skal afgøre ministerens skæbne. 

Allerede om formiddagen tager sagen en uventet og overraskende drejning. Lidt før klokken 10 udsender Esben Lunde Larsen en sjældent set pressemeddelelse, hvor han giver Folketinget en undskyldning.

- Det har jeg aldrig set før. Han lægger sig jo fladt ned, lyder den umiddelbare reaktion fra Ib Poulsen, da hans sekretær giver ham minister-undskyldningen i hånden. Trykt sort på hvidt.

Mens undskyldningen er ”Breaking News” på TV, hvor den ene politiske kommentator efter den anden forsøger at analysere sig igennem pressemeddelelsen ord for ord, så er undskyldningen for Ib Poulsen det endegyldige bevis på, at han havde ret, og ikke mindst at ministeren tog fejl. 

Christiansborg klokken 11:

På et gruppemøde tirsdag klokken 11 skal Dansk Folkeparti afgøre, om minister-løgnen er af så alvorlig karakter, at de ikke længere har tillid til Esben Lunde Larsen som landets miljø- og fødevareminister, eller om undskyldningen redder ham.

Ib Poulsen møder en sulten presse allerede inden mødet. Alle vil de vide, om han og partiet tør vælte ministeren. Men svaret til journalisterne lyder hver gang: ”Det skal vi drøfte på gruppemødet”.

0:55
En sulten presse venter på Ib Poulsen foran Dansk Folkepartis gruppeværelse. Men fiskeriordføreren fra Hanstholm er fåmælt. 

Efter to timers møde træder partiets gruppeformand, Peter Skaarup, så endelig frem for den samlede danske presse og freder ministeren. Spørgsmålene er mange, for hvordan kan partiet have tillid til en minister, der har tilbageholdt vigtige informationer og sågar indrømmet og undskyldt netop det? 

Bag de lukkede døre

Mens pressen udspørger Peter Skaarup om beslutningen, og mens ord som ”tillid” og ”løgn” bliver gentaget igen og igen, står Ib Poulsen bag de lukkede døre i grupperummet og venter. Snart er det hans tur til som fiskeriordfører at forsvare beslutningen for pressen.

Men hvordan har han det egentlig? Er manden, der gentagende gange har beskyldt ministeren for at lyve, skuffet over, at hans parti ikke valgte at vælte ministeren?

- Helt ærligt, så har det ikke været et mål for mig overhovedet. Det er ikke det, jeg har været optaget af. Jeg har udelukkende været optaget af at få de oplysninger gennem tre måneder, og det har været sej kamp for mig at få de her oplysninger. Nu er de så kommet frem, og for mig er det vigtigt, at den her sag bliver kørt til ende, at vi får de stramninger overfor kvotekongerne, som et bredt flertal i folketinget har ønsket. Det er det, der har været min agenda. Jeg har ikke beskæftiget mig med, om ministeren skulle fyres eller ej. For mig er det det politiske indhold, der har været vigtigt, siger Ib Poulsen til TV MIDTVEST.

0:44
Esben Lunde Larsen får lov at fortsætte som minister. Ib Poulsen derfor skal svare på ét spørgsmål fra den samlede danske presse: Hvorfor?

Beslutningen er truffet. Esben Lunde Larsen kan fortsætte som minister, og nu venter en tid, hvor han har givet sit ord på, at han vil samarbejde om at implementere den politik, et flertal i folketinget med Ib Poulsen i spidsen ønsker gennemført.

- Jeg forventer mig, at det nu er en ydmyg minister, der leverer det, et flertal ønsker at få leveret. For mig er det et mål at få Dansk Folkepartis politik igennem. Hvem der så end måtte sidde for bordenden. Nu var det Esben Lunde Larsen i går, og det er det også i morgen. Så er det ham, jeg professionelt arbejder sammen med, siger Ib Poulsen.

Og på bagkant af gruppemødet er det tid til eftertanke. For Ib Poulsen har den seneste tid været mere end almindelig hård. Ført an af en meget skarp retorik fra begge parter i sagen.

Hvorfor var det nødvendigt? 

- Jamen, det er jo nok den, jeg er. Jeg er mere menneske, end jeg er politiker. Hvis man presser mig hårdt nok, så kan jeg godt finde på at smide de politiske klæder og så sige tingene ligeud og sige, at en skovl er en skovl og en spade er en spade. Og det har været nødvendigt at råbe op i denne her sag. Retorikken har været hård men ikke ufin fra min side overhovedet. Jeg har kunnet stå ved det, jeg har sagt og har gjort.

Miljø- og Fødevareministeriet klokken 15.30:

Blot få timer efter, at hans parti har stået med Esben Lunde Larsens liv i deres hænder, så skal Ib Poulsen møde ministeren til et møde om fordeling af EU-fondsmidler. Et møde, der har været planlagt længe inden, nogle af parterne vidste, at denne dag ville komme til at dreje sig om meget andet end dét. Men hvordan er det egentlig at skulle mødes med den minister, man offentligt har beskyldt for at lyve?

- Jeg har en professionel tilgang til det her, så nu tager den derfra. Jeg regner med, at han har en god, stærk kop kaffe klar, og så sætter vi os ned og taler om de ting, der ligger på bordet foran os, når Ib Poulsen at sige til TV 2's reporter, inden gan går ind til mødet.

- For mig drejer det sig om, at vi nu har en minister, der vil levere overfor os i den her sag. Og det ser jeg frem til.

En lille times tid senere er mødet i Miljø- og Fødevareministeriet ovre. 

Hvad var det første, du sagde til Esben Lunde Larsen?

- Vi gav hinanden hånd og sagde goddag.

Så der blev ikke sagt ét eneste ord om det, der er sket i dag?

- Nej, det gjorde der ikke.

En blodtud fra Ib Poulsen

Ib Poulsen har dog også fået en mere privat invitation til at drikke kaffe med Esben Lunde Larsen i nær fremtid. Men her følger TV MIDTVEST ikke med. 

I dagene efter udtalte et flertal i Folketinget "meget skarp kritik" af Esben Lunde Larsen, hvor kalder hans ageren i sagen "overordentlig kritisabel". Det er det, man i Christiansborg-sprog kalder "en næse".

Se hele programmet øverst i artiklen.