Defekt tørretumbler var skyld i brand på Svinkløv Badehotel

Et varmelegeme i en tørretumbler smeltede og var skyld i, at Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden.

Svinkløv Badehotel
Foto: Jan Pedersen

En fejl i en tørretumbler var skyld i, at Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden, fastslår Nordjyllands Politi på baggrund af tekniske undersøgelser.
    
Tørretumbleren stod i en kælder bag køkkenet, og et varmelegeme i maskinen var defekt. Det udviklede sig til den brand, som natten til mandag udraderede det berømte badehotel i Vendsyssel.
    
Politiets undersøgelser viser, at det defekte varmelegeme på grund af en elektricitetsfejl var smeltet.
    
- Derefter er der gået ild i den, hvilket har sat ild i andre brandbare elementer i kælderen - og så fik ilden ellers fat, siger vicepolitiinspektør Frank Olsen.
    
Hotellet blev opført tilbage i 1925 og har vel nok været landets mest berømte badehotel. På baggrund af undersøgelserne er politiet nu overbevist om, at hotellets endeligt skyldtes rent og skært uheld.
    
- Der er ikke tale om nogen forbrydelse her. For man kan ikke komme ind og manipulere med det varmelegeme, som er smeltet. Der er tale om et uheld, siger Frank Olsen.
    
Ifølge Frank Olsen er det teknikere fra Dansk Brandteknisk Institut, som har været med til undersøgelsen af brandstedet. De har haft tørretumbleren skilt ad og kunne se, hvor ilden var opstået.
    
70 gæster opholdt sig på badehotellet, da der klokken 00.48 natten til mandag blev slået alarm. Alle nåede uskadte ud, inden flammerne omspændte det historiske hotel.
    
Klokken 02.30 havde ilden fået så godt fat, at flammerne gik gennem hotellets tag. Bortset fra et anneks brændte hotellet, som i øvrigt var en af Danmarks største træbygninger, ned til grunden.
    
Allerede mandag var der gang i diskussionen om, hvorvidt hotellet bør og skal genopbygges. Blandt de fleste relevante aktører er den umiddelbare stemning, at det skal det.
    
Dog er det ikke så lige til, da en genopbygning vil skulle gennem både en høring og en politisk beslutningsproces, som indbefatter vedtagelsen af en ny lokalplan.
    
Siden 2015 har parret Louise og Kenneth Toft-Hansen drevet hotellet. På hotellets hjemmeside oplyser parret, at alle papirer og arkiver gik til i branden.