Danish Crown hæver prisen for slagtning af frilandsgrise

Svineproducenter, der vil have deres frilandsgrise slagtet hos Danish Crown, skal fra den 15. august betale et gebyr på 10 kroner per dyr.

Jan Gram undrer sig over, at det skal koste 10kr. mere at slagte hans udendørsopdrættede grise
Jan Gram undrer sig over, at det skal koste 10kr. mere at slagte hans udendørsopdrættede grise
Foto: Sebastian Andreasen, TV MIDTVEST

 

1:51
 

 55.000 eller ti kroner gange 5.500 slagtesvin. Det er, hvad Jan Gram, der er frilandsproducent i Sdr. Felding, står til at miste, fordi Danish Crown hæver gebyret for slagtning af udendørsopdrættede grise. 

 

- Jeg troede faktisk, at bestyrelsen havde fået solstik, da beslutningen kom. Jeg synes, det er ret kedeligt for bedriften her, siger han. 

Ifølge Danish Crown er det et krav fra Fødevarestyrelsen, der er skyld i den stigende udgift.

- Fødevarestyrelsen har lavet en kategorisering af indegrise og udegrise, hvor der er ti kroner i forskel på den kontrol, der er på slagteriet, siger Asger Krogsgaard, der er næstformand i Danish Crown.

Jan Gram er indstillet på at betale ekstra, hvis der er en øget udgift ved at slagte frilandsgrise. Han vil dog kun betale de faktiske udgifter.

- Hvis det koster mere at kontrollere økologiske eller frilandsgrise, så er det klart, at man er nødt til at betale de faktiske udgifter, men hvordan er man kommet frem til de ti kroner, siger han.

Danish Crown har ikke noget med størrelsen af gebyret at gøre, lyder det fra slagteriet.

- Det er fødevarestyrelsens dyrlæger, som vi har på slagteriet(pengene går til red.). Det er ikke noget, slagteriet tjener penge på, siger Asger Krogsgaard.

Den forklaring køber Jan Gram dog ikke.

- Jeg mener, Danish Crown bør kaste mere lys på den her sag, fordi mistilliden vokser på grund af det her, siger han.