73-årig cykelhandler på vild mission: Cykler fra Italien til Borris

Mads Peder Ammitzbøs seks år gamle Bianci racercykel er gået i stykker. Så nu henter han en ny i Italien - og tager den hjem til Borris på to hjul.

Cykelhandler Mads Peder Ammitzbø er vant til at cykle langt, men nu kaster den 73-årige sig ud i sit livs længste cykeltur.
Cykelhandler Mads Peder Ammitzbø er vant til at cykle langt, men nu kaster den 73-årige sig ud i sit livs længste cykeltur.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

For 51 år siden blev han Danmarksmester i sekstimers-løb, og siden dengang har han brugt mange tusinde timer i sadlen. Nu har cykelhandleren fra Borris – 73-årige Mads Peder Ammitzbø - så fået en ny mission. Og den er lidt længere end sædvanligt.

Mads Peder Ammitzbøs seks år gamle Bianci racercykel, der er magen den, som Bjarne Riis vandt Tour de France på, har nemlig knækket stellet. Så lørdag sætter han kurs mod Travillo i Italien, hvor han skal afhente en helt ny cykel.

"Verden er fuld oplevelser"

Turen derned tager han i bil. Men hjemturen tager den 73-årige på den nye tohjulede.

- Hvorfor flyver man til månen? Fordi den er der. Hvorfor kører man fra Travillo til Danmark? Fordi begge dele er her. Man skal det man kan, og man kan det, man skal, og så er verden fuld er oplevelser, lyder det fra Mads Peder Ammitzbø.  

Det er ikke første gang, Mads Peder Ammitzbø skal køre langt. I 1968 blev han Danmarksmester i seks timers løb, og i 2002 blev han indehaver af den uofficielle rekord i 24 timers kørsel på ruller.

Cykling holder liv i manden

- Når de andre var ved at flade, kunne jeg stadig holde dampen oppe. Jeg har en forholdsvis god udholdenhed, fortæller Ammitzbø. 

Og nu skal udholdenheden så altså testes igen. Forude venter 1600 kilometer fra Bianchi-fabrikken i Travillo til hjemmeadressen i Borris. 

- Det er med til at holde liv i sådan en som mig, der både skal gebærde sig på engelsk, finde vej og køre på cyklen. De ture jeg har været på har været en fantastisk oplevelse.

2:13
Mads Peder Ammitzbøll regner med at bruge fem dage på at tilbagelægge de 1600 kilometer fra Italien til Borris.