Brandbesparelser bliver mindre end beregnet

- Det har været en meget stor øvelse i forhold til, hvor små besparelserne er, siger en borgmester.

Kommunerne kan ikke spare de millionbeløb på brandvæsnet, der var lagt op til.
Kommunerne kan ikke spare de millionbeløb på brandvæsnet, der var lagt op til.

Før nytår havde hver kommune sit eget beredskab til brand og redning. Nu er der kun 20 i hele landet. Sammenlægningen skulle give besparelser på 175 millioner, men det kommer ikke til at ske:

- Det har været en stor øvelse, og der er blevet kastet mange kræfter ind i at få lavet en ny organisering på beredskabsområdet, og den er meget stor i forhold til den besparelse, man i realiteten kan hente på det her område, siger Struers borgmester Mads Jakobsen (V).

Struer indgår sammen med Lemvig, Holstebro og Skive i det nye Nordvestjyllands Beredskab. Her skulle besparelsen have været på fire millioner, men bliver mindre end én:

- Der var lagt op til, at der skulle findes nogle flere penge, som vi så frit kunne vælge at bruge på børnehaver eller på ældrepleje eller på andet. Dem tror jeg ikke, vi umiddelbart kan finde, siger Mads Jakobsen.

Favrskov: Det hænger ikke sammen

Situationen er lige sådan i Favrskov, der er kommet med i et nyt beredskab sammen med Randers og Djursland og skulle kunne spare 6,8 millioner. Det er kun lykkedes at finde omkring det halve:

- Det matcher jo ikke med, at man går ud og siger, at kommunerne skal spare, samtidig med at de i forhold til i dag skal levere en højere kvalitet, det er det vi ikke rigtigt kan forstå, siger Favrskov-borgmester Nils Borring (S). Derfor har han skrevet til forsvarsministeren og til Kommunernes Landsforening:

- Vi synes de krav man stiller til kommunerne over det ganske land, de er for barske, vi kan ikke realisere besparelserne, og det synes jeg de skal være med til at give os en hjælpende hånd til, siger han.