Borgmester vil have letbane i Viborg

Borgmester Torsten Nielsen vil erstatte busser med en letbane på tværs af kommunen.

Arriva-bus
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

For ti millioner kroner kan der etableres en letbane på tværs af Viborg kommune mellem Skive og Bjerringbro. Det foreslår borgmester Torsten Nielsen ifølge Viborg Stifts Folkeblad. Pengene skal bruges til at etablere fem nye stoppesteder, der kommer til at koste to millioner kroner stykket.

En letbane har ofte høje driftsomkostninger, men ifølge Det Konservative Folkeparti i Viborgs beregninger vil en letbane i Viborg kommune kunne drives uden kommunalt tilskud.  

- Man vil kunne spare mange køreplantimer i busserne. De er dyre i drift, og de koster det samme, uanset om de er fyldte eller chaufføren kører alene i en bus med plads til 50 passagerer. De sparede udgifter til busserne og indtægterne fra billetsalget er nok til, at driften går i nul, viser vores beregninger, siger borgmesteren til Viborg Stifts Folkeblad. 

Borgmesteren har længe været frustreret over de mange tomme busser, som er dyre i drift, og ikke giver de små samfund den bedst mulige betjening, fordi de sjældent kører. De fem nye stoppesteder skal, hvis bormesterens plan bliver realiseret, ligge ved Tange, Rindsholm, Ravnstrup, Sparkær og Viborg Vest ved storcenteret. 

Torsten Nielsen har været i kontakt med Arriva, og ifølge dem kan den nye letbane godt passes ind i den eksisterende køreplan. 

Også Skive Kommune er ifølge Torsten Nielsen åbne for idéen. Han vil dog ikke sætte en deadline for, hvornår planerne skal realiseres.

- Der er jo mange instanser, vi skal have med på idéen. Men det er efter vores opfattelse en oplagt måde at styre den nødlidende lokale kollektive trafik, siger Torsten Nielsen til Viborg Stifts Folkeblad.