Borgerne i Ulstrup rykker sammen efter familiedrab

Livet går videre i stationsbyen. Også selvom en vellidt mand i nabolaget har dræbt sine fire børn, sin hustru og sig selv.

Blomsterne foran familien Nielsens hus i Amstrup Bakker er i dag det eneste, der afslører, at inde bag murene gik noget grueligt galt.
Blomsterne foran familien Nielsens hus i Amstrup Bakker er i dag det eneste, der afslører, at inde bag murene gik noget grueligt galt.

Af Knud Lind og Allan Ødegaard

- Ulstrup er en død by. Der sker aldrig noget som helst, siger Vagn Therkildsen.

Konklusionen - hvor upassende den end er - falder prompte, da TV MIDTVEST møder ham på Hovedgaden i Ulstrup.

- Men så lige pludselig kommer den her forfærdelige tragedie.

Mandag 9. januar, kort efter klokken 12, finder politiet en mor, en far og deres fire børn døde i et parcelhus i Amstrup Bakker i udkanten af Ulstrup. 

Massivt politifremmøde ved Amstrup Bakker i januar
Massivt politifremmøde ved Amstrup Bakker i januar
Foto: Arkiv

- Det er en stor tragedie, rigtig stor tragedie, og så har folk vel tendens til at stå sammen, vurderer Vagn Therkildsen.

Men hvordan står 2000 indbyggere sammen i vished om, at i ”vores” by, har en vellidt foreningsmand og familiefar dræbt hele sin familie for til sidst at tage sit eget liv? Svaret søger TV MIDTVEST godt en måned efter Ulstrup pludselig var på alle forsider landet over.

De unge reagerer først

Der passerer mere end et døgns efterforskning i familien Nielsens parcelhus. Så offentliggør politiet, eftermiddagen tirsdag 10. januar, at faren er gerningsmanden bag et af vor tids mest opsigtsvækkende familiedrab.

Men allerede aftenen før reagerer en flok venner til familiens ældste og nu døde datter. Med den 17-årige tømrerlærling Andreas Samsung Thomsen i spidsen enes de om at ære og mindes familien Nielsen med et fakkeloptog.

1500 mennesker bakkede op om en tømrerlærlings initiativ til fakkeloptog i Ulstrup.
1500 mennesker bakkede op om en tømrerlærlings initiativ til fakkeloptog i Ulstrup.
Foto: Arkiv

Trangen til at reagere vokser langt ud over den unge tømrerlærling og hans venner. Torsdag den 19. januar møder 1500 mennesker op for at tænde fakler og gå i samlet flok fra Ulstrup Skole til Amstrup Bakker.

Her synger de børnesangen om Puff den magiske drage. For som Jakob Lund Pedersen, der har gået ti år i skoleklasse med den døde families ældste datter, siger:

- Det er en sang, alle familiens børn kender fra skolen.

Naboen: Positivt med fakkeloptog

Thomas Brink, hans kone og deres tre børn var med ved fakkeloptoget. Han beskriver det som en overraskende positiv oplevelse.

2:16
Det er ikke kun på skolen, familien fra Ulstrup bliver savnet

- Folk gik og hyggesnakkede, og det var faktisk rigtig hyggeligt. Det var ikke sådan, at folk gik og græd eller havde det dårligt eller sådan. Det var faktisk rigtig hyggeligt, siger han.

Mange af byens borgere beskriver overfor TV MIDTVEST en lettelse ved kollektivt at markere familien Nielsen med et fakkeloptog. 

- Det ku’ vi da også mærke. Så fik man ligesom lige lukket sagen lidt med det der. Og igen, man gik og snakkede med en masse mennesker og havde egentlig en generel hyggelig aften. Så jo, det synes jeg, det var rigtig positivt.

Belejret af politi og presse

De første døgn, efter familien Nielsen blev fundet døde, var en anderledes negativ oplevelse for naboerne. For mens politiets teknikere forsøgte at opklare, hvad der var sket inde hos Nielsens, så var området spærret af med politiets karakteristiske rød-hvide plastic-strimmel.

Afspærringen gik også hen over familiens Brinks indkørsel. Gennem to døgn ventede et massivt presseopbud samtidig lige uden for.

- Vi kunne ikke komme hverken frem eller tilbage. Så det var noget med at ringe til nogen for at få hentet unger. Det var helt vildt. Det var super ubehageligt for at sige det mildt, siger Thomas Brink.

Naboerne til den dræbte familie bliver hverdag mindet om det, der skete lige på den anden side af hækken.
Naboerne til den dræbte familie bliver hverdag mindet om det, der skete lige på den anden side af hækken.
Foto: Allan Ødegaard

I dag prøver han stadig at fatte det ufattelige, som er sket i huset lige inde på den anden side af hækken.

- Du tænker over det, hver gang du går ud ad døren, så kigger du lige over hækken, eller du kører op ad indkørslen og ser, deres bil holder der endnu. Og du ser lysene og blomsterne og sådan noget.

Broren er taknemmelig

Blomsterne foran familien Nielsens hus i Amstrup Bakker er i dag det eneste, der afslører, at inde bag vinduerne gik noget grueligt galt. Legepladsen 50 meter væk er kold og øde denne eftermiddag. Det var lige her 1500 mennesker stimlede sammen i fakkeloptoget og sang 19. januar.

Blomster ved familien Nielsens hus i Amstrup Bakker
Blomster ved familien Nielsens hus i Amstrup Bakker

Broderen til den dræbte kvinde i familien er stadig alt for berørt til at stille sig op foran et kamera og sige noget om Ulstrup-borgernes måde at tackle det hele på.

Men broderen udtrykker stor taknemmelighed til lokalsamfundet over det, der foregik den aften med fakkeloptoget. Han er også taknemmelig over den hjertevarme, som i det hele taget er strømmet imod familien i den seneste måneds tid.

Alle tænker stadig på dem

Alle TV MIDTVEST møder på Hovedgaden i Ulstrup har stadig, her godt en måned senere, familien Nielsens skæbne i tankerne. Eksempelvis Bent Nielsen, der er kørt hertil fra nabobyen Hvorslev.  

- Jeg kendte dem ikke jo. Men det er da klart, det er noget, vi alle sammen tænker over, siger Bent Nielsen.

Tænker du stadig over det?

- Ja det gør jeg, så sent som i formiddags ... hvor forfærdeligt det er.

Politiet fortæller ikke alt

Hvad der præcis skete natten til 9. januar i familien Nielsens hus, har politiet valgt at skåne offentligheden for. Men inde i Røde Kors Genbrugsbutik, har de en idé om, hvad der kan have fået det til at slå klik for 45-årige Morten Nielsen.

Spekulationerne begynder ved et cykel-uheld, han var ude for her foran købmanden tilbage i efteråret.

- Jeg var ovre ved købmanden. Jeg stod derinde, da kørte han (Morten Nielsen red.) ind i den her dame, forklarer Dorris Kjældmand, som er frivillig hos Røde Kors i Ulstrup.

- Han lå på for torvet og havde slået hovedet. Jeg tænkte hold da op, han kunne lige så godt have smadret hovedet.

Dorris Kjældmand har ondt af Morten Nielsen, hvis liv gik mere og mere skævt efter en cykelulykke.
Dorris Kjældmand har ondt af Morten Nielsen, hvis liv gik mere og mere skævt efter en cykelulykke.
Foto: Allan Ødegaard

Kvinden havde parkeret sin bil ude ved fortovet og var gået ind til købmanden.

- Så havde hun glemt noget og ville gå ud til bilen igen. Og da hun så lukker døren, så ser hun sig ikke for og går lige over cykelstien, hvor han kommer kørende på cykel lige ind i hende, husker Dorris Kjældmand.

Flere i byen taler om, at de så Morten Nielsen ryge i asfalten ude foran købmanden den dag.

Plaget af hovedpine

Uheldet på cykel endte med at plage familiefaren med hovedpine i månederne efter. Så meget at han ikke magtede at passe sit job som it-konsulent. Dorris Kjældmand har medlidenhed med ham.

- Det er så grusomt. Stakkels mand, for han kan jo ikke gøre ved det, siger den Røde Kors-medarbejderen.

Det er imidlertid tydeligt, at ikke alle i byen udviser samme forståelse for, hvad der end måtte have drevet Morten Nielsens ud i sine grufulde gerninger. Inde hos byens herrefrisør har mange siden sat sig i stolen og luftet deres uforbeholdne mening om den drabsmand, Morten Nielsen endte med at blive.

- Jeg ved ikke, om det er rigtigt at sige sådan, men mange mente, det var bedre han havde taget sig selv, og så ladet de andre være. Det er den snak, der har været her inde i salonen, siger Per Bach, der har drevet sin frisørsalon i 48 år.

Han mener den forfærdelige historie har ændret noget fremadrettet mellem menneskene i det lille lokalsamfund Ulstrup.

- Man taler lidt mere sammen med hinanden, når man møder hinanden, forklarer Per Bach.

Nogen må have røde ører

Flere af de folk TV MIDTVEST møder i Ulstrup søger stadig efter nogen at stille til ansvar, for burde nogen ha' set det komme? Burde nogen ha' sagt eller gjort noget? Ja, mener Bent Nielsen.

- At man ikke har hjulpet sådan en mand, der har taget skade i hovedet? Der må være nogen, der har røde ører, vil jeg synes, påpeger han.

Ingen så det komme

Favrskov Kommune var, allerede morgenen efter familien blev fundet døde, klar med en beredskabsplan og krisepsykologer på Ulstrup Skole. Kommunen er nu i gang med at evaluere forløbet.

Direktør i kommunens børne- og skole-forvaltning, Rasmus Møller, mener ikke de har grund til røde ører i sagen.

- Nej, det er der ikke. Der var ingen, der kunne se det her komme.

Har I undersøgt, at der ikke var et tegn på, at det her kunne ske? 

Den dræbte familie boede her på Amstrup Bakker i Ulstrup.
Den dræbte familie boede her på Amstrup Bakker i Ulstrup.
Foto: Allan Ødegaard

Det har været politiet, der har stået for efterforskningen omkring hændelsen, og vi har selvfølgelig stået til rådighed for politiet med den information, vi kunne give, svarer Rasmus Møller og fortsætter:

- Man skal ikke spekulere i, hvad der kan være årsag til sådan noget her, for det er så grænseoverskridende alvorligt, at det ligger ikke inden for det, vi normalt arbejder med at kunne forudsige, at sådan noget her kan ske.

Så der var ingen årsag, man ville kunne have forudset det her med?

- Ikke mig bekendt.

Værdien i fællesskabet

Den morgen Ulstrup kom på alle forsider, stod fire krisepsykologer klar på byens skole. Blandt de 360 elever manglede pludselig familien Nilsens børn i nulte og femte klasse.

Skoleleder Arne Rasmussen er godt tilfreds med den støtte, han og de 40 medarbejdere på Ulstrup Skole fik fra kommunen.

- Det har været dybt professionelt håndteret hele vejen igennem, siger Arne Rasmussen.

Fællesskab er ifølge skolelederen en af grundværdierne på Ulstrup Skole. Den værdi stod sin kraftprøve, da lærerne stod i en virkelighed, hvor børnene stillede eksistentielle spørgsmål til livet og døden.

- Når man er i sådan en situation, så er man stærkt påvirket selv, og samtidig, så har man ansvaret for en elevgruppe på 20-25 elever. Det kan man faktisk klare, når man ved, at man er en del af et fællesskab. Så det er blevet rigtig tydeligt, at vi er der for hinanden, siger Arne Rasmussen.

Flag på halv ved Ulstrup Skole
Flag på halv ved Ulstrup Skole
Foto: Arkiv

Ambivalent opmærksomhed

Jakob Lund Pedersen gik gennem ti år i klasse med familien Nielsens ældste datter - 16-årige Josefine - på Ulstrup Skole. Han gør sig gerne til fortaler for værdien i fællesskab. Men han er ambivalent med hensyn til opmærksomheden, de unge har fået som arrangører af fakkeloptoget.

- Vi gjorde det for at ære og mindes familien, for det har de fortjent. Det er selvfølgelig rart, at folk anerkender os for det, men vi vil egentlig gerne stadigvæk bare kunne fortsætte som hidtil, siger Jakob Lund Pedersen.

Han var med, da Josefine Nielsen, hendes tre søskende og moderen blev bisat fra Ulstrup Bro Kirke.

- Det var en god afslutning, siger Jakob Lund Pedersen.

Præsten er dybt berørt

Det var sognepræst Knud Bunde Fries, som 24. januar bisatte moderen og de fire børn fra familien Nielsen. Præsten udtrykker overfor TV MIDTVEST stor sympati for den hjertevarme lokalsamfundet udviser over for hinanden i forsøget på at forstå det uforståelige.

Knud Bunde Fries er stadigvæk for berørt af situationen til at ville stille op til interview foran et kamera, men i talen ved bisættelsen sagde han blandt andet:

- Selvom den tragedie, der har ramt os, er så meningsløs, så er det på ingen måde meningsløst, at vi er sammen i dag. Det er tværtimod det eneste rigtige at gøre, at vi mødes her i kirken.

 
 
Foto: Allan Ødegaard

Når Morten Nielsen ikke er bisat sammen med sin familie, så er det efter ønske fra hans slægtninge.

Livet går videre

Ulstrup er med familiedrabet i Amstrup Bakker forandret. Det mener mange, man møder på gaden. Skoleleder Arne Rasmussen siger:

- Når man kommer fra Ulstrup, og Ulstrup by bliver nævnt et eller andet sted, så vil der mange steder blive tænkt, nå ja, var det ikke der? Og sådan vil det være mange år frem i tiden.

Men mens blomsterne på familiegravstedet ved Ulstrupbro Kirke visner, så spirer der måske noget positivt ud af sorgen.

- Jeg ved ikke, om man finder styrke i det der med, at man siger: Se, vi er her alligevel. Et eller andet sted så er det vel det, man kan lære af det - at livet går videre, siger Arne Rasmussen.

Østjyllands Politi betragter drabssagen fra Ulstrup som afsluttet.

9:47