Børn på plejehjem: - Alle generationer kan give til hinanden

Det var egentlig ikke planen, at de to generationer skulle blandes, men nu er de glade for fællesskabet.

3:59
Børn gør en forskel, og det kan sagtens lade sig gøre at have børn på et plejehjem. Det viser de i Kloster, hvor en flok børn er rykket ind på plejehjemmet i byen. Se hele indslaget om det anderledes fællesskab her eller i fjernsynet i aften klokken 19:30.

Den ældre demente dame sad sammen med en lille pige og spillede et spil. Set med udefrakommende øjne, så gav spillet ingen mening. De sad bare og vendte en lille terning og grinede. Ingen af plejehjemsmedarbejderne kunne få parret til at forklare, hvad der var så sjovt ved legen, men de sad der i et helt kvarter.

- De havde en kommunikation. Det er der ingen tvivl om. Og hver gang børnene kom her, så stilede den gamle imod pigen, selvom hun normalt ikke kunne lide børn. Men alle generationer kan give til hinanden, fortæller Lissi Mikkelsen, der er enhedsleder ved Holmbohjemmet. 

Banko kan sagtens spilles på tværs af generationer.
Banko kan sagtens spilles på tværs af generationer.
Foto: TV MIDTVEST

Det var egentlig ikke planen, at en flok børn fra den lokale børnehave skulle flytte ind hos de ældre på plejehjemmet i Kloster. Men børnehaven havde pladsproblemer, og så fik de lov til at rykke ned i plejehjemmets kælder. Og hvis man tror, at børnene forstyrrer og irriterer de ældre, så tager man helt fejl. 

- De ældre kan godt lide, at børnene er her. De kan godt lide, at der er lidt liv, og engang imellem så lister de også lige ned og kigger, for at finde ud af hvad børnene har gang i, forklarer Lissi Mikkelsen.

Det sker også, at børnene kigger op til de ældre.

- Så kommer der børn løbende ned ad gangen, siger hun med et smil.

Det var ikke meningen

Det er ikke første gang, at der er lavet forsøg med at sætte ældre og børn sammen. For eksempel kører flere kommuner med besøgsbabyer, der skal være med til at glæde især de demente ældre.

Der er masser af gensynsglæde, når de ældre kommer ned for at besøge børnene.
Der er masser af gensynsglæde, når de ældre kommer ned for at besøge børnene.
Foto: TV MIDTVEST

Og pædagog Gitte Sig i Kloster Børnehus er glad for aftalen, hvor børn og ældre får tid med hinanden.

- Da vi startede herovre, der var det udelukkende på grund af noget praktisk. Men der gik ikke ret lang tid, før det gik op for mig, at det her får vi meget mere ud af, end jeg havde forestillet mig. Når jeg havde børnene med ovenpå, så var de interesserede i de gamle, og de gamle var interesserede i børnene, fortæller hun. 

Hun mener også, at de ældre har en god effekt på børnene.

- De lærer hinandens verden at kende. Jeg kan se på børnene, at de godt kan lide det. Der er en ro ved de ældre, og det smitter af på børnene. Jeg kan mærke, at når de ældre kommer herned, så viser børnene dem en anden form for respekt, forklarer hun.

I første omgang skal børnehavebørnene blive på plejehjemmet indtil sommerferien, men børnehavepædagogen kan sagtens forestille sig, at de vil fortsætte efterfølgende.

Se hele indslaget om det alternative fællesskab øverst i artiklen.

Det er ikke hele tiden nødvendigt at snakke. Børnenes tilstedeværelse gør også de ældre glade.
Det er ikke hele tiden nødvendigt at snakke. Børnenes tilstedeværelse gør også de ældre glade.
Foto: TV MIDTVEST