Børn og unge hjælper ældre

Flere og flere børn og unge hjælper frivilligt ældre, og det får alle parter noget godt ud af.

Cykling uden alder, Struer
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

Det er blevet populært, at børn og unge frivilligt hjælper ældre. Seneste eksempel begyndte i dag i Struer, hvor gymnasieelever giver plejehjemsbeboere en tur på cyklen.

Som en del af den internationale linje på Struer Gymnasium skal gymnasieeleverne lave frivilligt arbejde. Her var frisk luft med ældre en oplagt mulighed. 

- Da jeg hørte om det første gang, synes jeg, det lød så fantastisk. Jeg tænker på, at når jeg bliver gammel, så laver man det samme trivielle. De kan fortælle mig historier fra deres liv, og jeg kan fortælle historier fra mit korte liv. Man får nye venskaber, man ikke sådan ville få normalt ellers, siger Luna Isabella Dolcerocca, 1. års elev på Struer Statsgymnasium.

Gymnasieeleverne fra Struer er langt fra de eneste, som har fået øjnene op for den ældre generation. I Viborg synger og leger dagplejebørn med de lokale plejehjemsbeboere, i Lind ved Herning besøger tredjeklasseseleverne byens ældste og i Stauning går efterskoleelever ture med de ældre. 

- Det er en tendens, vi kan se. Specielt i Danmark de sidste 10 år er der masser af kommuner og også private aktører, som mere og mere iscenesætter det rum, der er mellem ældre og yngre, siger Jørgen Rønsholdt, psykolog og medstifter ved Institut for Relationspsykologi.

Fører gode ting med sig

Det er en udvikling, der kan vise sig at føre mange gode ting med sig.  

- Jeg tror, at rigtig mange børn profeterer af at møde den ældre, møde livsvisdommen, møde det rolige, sindige og det erfarne rum, siger Jørgen Rønsholdt.

- Jeg får egentlig bare glæde af, at de er så glade. Bare her kunne vi se, at de helt smilende hopper op i cyklen og sidder og griner hele vejen, siger Luna Isabella Dolcerocca.

Også de ældre selv nød godt af en cykeltur.

- Der var kun en fejl ved den, og det var, at den var alt, alt, alt for kort. Men ellers var den fin, siger 64-årige Roald Skov, der beboer i Plejeboligerne Bøgelund.

Cyklerne har skolen fået sponsoreret af Trygfonden, og de skal bruges på to af Struers plejecentre.

2:07