Bitter strid om gravhøj i Salling

Landmand fra Skive risikerer en regning på knap 90.000 for at spolere et fortidsminde

Per Thomasen på toppen af den høj, som Slots- og Kulturstyrelsen på mandag vil reetablere.
Per Thomasen på toppen af den høj, som Slots- og Kulturstyrelsen på mandag vil reetablere.

Per Thomasen fra Fly ved Skive er havnet i en bitter strid med Slots- og Kulsurstyrelsen, som mener landmanden har ødelagt et fortidsminde ved at anlægge en kunstig rævegrav i en høj.

Højen er, ifølge Slots- og Kulturstyrelsen, ikke bare en høj. Det er en gravhøj, som eksperter skal føre tilbage til sit oprindelige udseende, til den nette pris af 86.445 kroner. Et beløb som Per Thomasen nu bliver afkrævet.

Striden om højen startede i år 2000, hvor Per Thomasen overtog ejendommen efter sin far. I den forbindelse tjekkede han højens status i tingbøgerne, og kontrollerede samtidig kortmateriale fra Ringkøbing Amt og Kort- og Matrikelstyrelsen.

På det tidspunkt var der intet registreret om at højen skulle være en gravhøj, og Per Thomasen anlagde den kunstige rævegrav, under græsset på højen, i god tro. 

Men Per Thomasen fik gravet godt og grundigt i historien, og gjorde sig dermed skyldig i overtrædelse af museumslovens paragraf 29.  Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen, har han ændret i et fortidsminde.

Det har ført til flere års tovtrækkeri, med korrespondance og klageskrivelser til en lang række instanser. Nu har Natur- og Miljøankenævnet så afgjort, at højen skal reetableres, og Per Thomasen skal betale ved kasse et. 

- Det er en rigtig træls sag, siger Per Thomasen fra toppen af højen. Når først det lander i København, så er de hverken til at hugge eller stikke i.

Landmanden fra Fly, støttes af formanden for Landbo Limfjord, Claus Clausen:

- Hvis alting skal foregå med tilbagevirkende kraft i det her land, så er der rigtig mange der skal have pungen op af lommen, siger Claus Clausen.

På mandag ankommer så graveholdet fra Slots- og Kulturstyrelsen, som skal føre højen tilbage til sit oprindelige udseende. Viser det sig at der er tale om en gravhøj, så er Per Thomasen klar til at begrave striden.

- Så skal jeg nok smide mig fladt på jorden og betale pengene. Så er der ikke mere vrøvl med mig, lyder det lakonisk,fra landmanden i Fly.