Besparelser på specialbørn: - Det giver ingen mening

Herning kommune vil spare 20 millioner kroner på undervisning af specialbørn. Det bekymrer forældrene, der nu har lavet en bog til politikerne.

Søren Bønløkke er far til to piger med autisme. Han forstår ikke, at Herning Kommune sparer 20 millioner på specialområdet.
Søren Bønløkke er far til to piger med autisme. Han forstår ikke, at Herning Kommune sparer 20 millioner på specialområdet.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Fremover er der færre penge til specialbørnene i Herning kommune. Byrådet i Herning er blevet enige om at spare 20 millioner kroner om året på undervisning af specialbørn.

Det er alt for meget, mener børnenes forældre. Derfor er de gået sammen om at lave en bog om 27 af de børn, som besparelserne går ud over.

- Det er faktisk rigtige mennesker. Det er ikke bare tal, så derfor har vi lavet en bog, hvor de kan få en historie om rigtig mange af børnene, siger Søren Bønløkke, der er far til to børn med autisme.  

Bogen er trykt i 31 eksemplarer, og de blev afleveret på rådhuset til politikerne før et byrådsmøde.

- Den vil jeg tage med hjem og læse med stor interesse. Jeg ved godt, det drejer sig om de besparelser, vi har gang i på vores specialklasser, og det er klart, det er en af de beslutninger som byrådsmedlemmer synes, der er rigtig svær, siger Dorte West (V), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune.

Forældre til to autister

Søren og Stine Bønløkke er forældre til to børn med autisme og frygter, at det fremover også bliver rigtig svært at være barn.

- Det giver ikke nogen mening. Det gør det simpelthen ikke - og slet ikke 20 procent. Der kommer flere børn, og så skal vi spare, siger han.

Besparelserne betyder, at 31 ansatte på fire forskellige skoler i kommunen er blevet fyret.

- Det er helt vildt vigtigt, at der er personale, som kender deres mimik og lyde. Det er helt uforståeligt, at personalet er så kraftigt beskåret. Det gør virkelig, virkelig ondt i et forældrehjerte, siger Stine Bønløkke.

Det er alle partier i byrådet, der står bag aftalen om at spare på specialundervisningen. To løsgængere står uden for aftalen.

4:54
Herning Kommune vil spare 20 millioner kroner om året på undervisning af specialbørn, og det har fået en række bekymrede forældre til tasterne