Bedre mobildækning til yderområder

En ny aftale om mobil bredbåndsdækning skal sikre bedre dækning af mobiltelefoni og mobilt bredbånd i 245 områder.

140111_Mobilmast.jpg

Regeringen har landet en aftale, der skal sikre bedre dækning af mobiltelefoni og mobilt bredbånd i 245 udvalgte områder. 2185 husstande, virksomheder og sommerhuse får nu bredbåndsdækning med en downloadhastighed på 30/Mbit/sekund og en uploadhastighed på 3Mbit/sekund. 

- Regeringen arbejder systematisk for at skabe bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark – det er en vigtig forudsætning for et velfungerende og homogent samfund. Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes at få opbakning fra teleforligskredsen til, hvordan vi med den kommende auktion over 1800 MHz-frekvensbåndet forbedrer dækningen i de dårligst stillede områder”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Kortet viser de 245 områder, der nu skal sikres bedre dækning. Kilde Energi- Forsynings- og Klimaministeriet. 
Kortet viser de 245 områder, der nu skal sikres bedre dækning. Kilde Energi- Forsynings- og Klimaministeriet. 

Energistyrelsen har lavet et interaktivt kort, hvor man kan komme endnu tættere på de enkelte husstande, der i fremtiden skal have bedre mobildækning. Find kortet her

Bedre muligheder for virksomheder i yderområderne

Forligskredsen, der tæller De Radikale, Socialdemokraterne, De Konservative og SF, har med aftalen lukket for nogle af de huller der er i den eksisterende mobildækning. Det nye dækningskrav skal senest være opfyldt i 2019.

- Det er afgørende, at vi har en velfungerende digital infrastruktur, så danskerne kan bosætte sig og drive virksomhed hvor som helst i landet, og så vi kan realisere det potentiale, der ligger i øget digitalisering. Dette dækningskrav er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Landdistrikternes Fællesråd: Vi er langt fra i mål

- Det er positivt, at regeringen og teleforligskredsen har indgået en aftale, der skaber bedre mobil- og bredbåndsdækning til de dele af lande, der i dag ikke har en stabil forbindelse. Det bringer os dog langt fra i mål i forhold til regeringens egen målsætning om, at alle skal have adgang til mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, siger formand Steffen Damsgaard.

Ifølge Damsgaard er en hurtigt internetforbindelse afgørende i forhold til at sikre bosætning og erhvervsudvikling på landet. 

- I dag er det at have adgang til højhastighedsbredbånd på højde med adgang til vand i hanerne og strøm i kontakten, forklarer han. 

Steffen Damsgaard kalder de nye dækningskrav "et godt skridt i retning af visionen om at få bredbånd til alle", men mener ikke, man er i mål i forhold til at fjerne alle mobilhullerne i landdistrikterne. 

- Vi skal være en digital vindernation, og det kræver, at vi sætter nye og højere målsætninger for det næste årti. I udgangspunktet ønsker vi selvfølgelig fuld dækning ved frekvens-auktioner, men vi anerkender også, at der her bliver taget et godt skridt i den rigtige retning, siger Steffen Damsgaard.

 

3:20
Politikerne kræver, at telebranchen skruer op for hastigheden for knap 2200 husstande.