Bedemand indretter stillerum til den sidste afsked

Midtjysk bedemand oplever et stigende behov for en alternativ afsked.

Ragini Kastberg var Viborg var glad for at kunne bruge stillerummet, da hun skulle tage afsked med sin mormor.
Ragini Kastberg var Viborg var glad for at kunne bruge stillerummet, da hun skulle tage afsked med sin mormor.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Døden har fået sin egen stue hos en bedemand i Bjerringbro.

Som en af de første danske bedemænd har Per Rasmussen indrettet et særligt stillerum, hvor de pårørende kan samles om den åbne kiste til et sidste farvel.

Per Rasmussen fortæller, at de pårørende for eksempel kan bruge stillerummet i stedet for kapellet til udsyngning af den afdøde.

- Hvis bedemanden står uden for kapellet, når man skal tage afsked, kan man godt føle sig lidt presset og tænke, at nu står han nok og fryser. Men en afskedsstund skal lige nøjagtigt tage den tid, den skal tage. Her har vi nogle helt andre faciliteter, hvor man kan bruge to timer, hvis det er det, man har brug for, siger han.

1:44
Derfor er der brug for et stillerum. Interview med bedemand Per Rasmussen.

Den midtjyske bedemand fortæller, at han mærker en stigende efterspørgsel på et særligt rum til afsked. Han har været på en studietur til Tyskland, hvor fænomenet er mere udbredt.

Stillerummet er også uden religiøse symboler. Dermed kan det også bruges af ateister eller personer, der tilhører andre trosretninger end den kristne. Formanden for Humanistisk Samfund i Viborg - Erik Bartram Jensen - betegner da også bedemandens initiativ som interessant og anderledes. Foreningen kæmper for en adskillelse af kirke og stat.

I mormors ånd

Ragini Kastberg fra Viborg brugte stillerummet i Bjerringbro, da hun og hendes forældre skulle sige farvel til hendes mormor. De følte, at tre personer omkring en kiste i en kirke ville virke forkert. Derfor var hun glad for et alternativ.

- Min mormor var en kvinde uden de store armbevægelser. På den måde ville de virke en smule malplaceret, hvis vi skulle ud i en kirkelig handling. Derfor var stillerummet en unik mulighed for at tage afsked på en måde, som var i hendes ånd, siger hun.

2:24