Asyludgifter: Borgmestre kræver handling

En række af Midt- og Vestjyllands borgmestre vil ikke vente til juni med at få en afklaring på økonomien bag asylopgaverne.

KL møde i Aalborg

Landets borgmestre var i dag samlet til Kommunernes Landsforenings store økonomiske forum i Aalborg. Her var især ét emne på dagsordenen; flere penge til asylopgaverne.

Det her, det er der ingen, der kan være tjent med, siger borgmester i Viborg Kommune Torsten Nielsen (C). 

Kommunerne frygter at det store flygtningepres slår hul i kommunekasserne, men borgmestrene får alligevel ikke flere penge før tidligst til sommer. I kommuneaftalen fra i sommers lovede Finansministeren ellers at lave et økonomisk eftersyn på integrationsområdet her i januar.

- Det er jo ganske alvorligt. Lige nu starter vi jo sådan set planlægningen for, hvordan driften skal være i 2017, 18 og 19, siger Carsten Kissmeyer, borgmester (V) i Ikast-Brande Kommune.

Forhandlingerne er istedet udskudt til sommer.

- Når vi så kommer til maj-juni måned, hvor vi skal have egentlige økonomiforhandlinger, jamen der tager vi den sag op, siger Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Den udmelding giver borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (V), ikke meget for. 

- Det synes jeg er usympatisk. Det er et alt for vigtigt tema - altså flygtninge og indvandrere fylder jo enormt meget i vores samfund, siger han. 

Se interview med Kommunalforsker Roger Buch her:

 

1:56
 

 

Kommunernes Landsforening estimerer, at landets 98 kommuner mangler 2,5 milliarder for at kunne følge med antallet af flygtninge.

Det er en ommer. Han må huske på, hvad han lovede. - Lars Krarup (V). 

Det efterlader jo kommunerne med et stort hul i pengekassen, og hvis ikke vi arbejder på sigt, så kan det jo slå bunden ud af enhver kommunal økonomi, fastslår Torsten Nielsen.

I Ikast-Brande Kommune har borgmester Carsten Kissmeyer regnet på tallene. Han mener, at omkostningerne kan blive svarende til en fjerdel af hele kommunens folkeskolebudget.

- I løbet af de næste to-tre-fire år, vil det her sandsynligvis koste os noget, der ligner 60 mio. kr. om året, siger Carsten Kissmeyer. 

- Der er tale om en ommer. Der må Finansministeren huske på, hvad han i september på skrift lovede KL, nemlig at det skulle genforhandles i januar, siger Lars Krarup. 

Finansministeren henviser til, at det er staten, som betaler alle udgifter for flygtninge det første år. Først derefter overtages udgifterne af kommunerne.