Antibiotika-fri svin hitter

Selv om der ikke er antibiotika rester i svinekødet i danske butikker hitter svinekød, som er produceret uden brug af antibiotika.

Antibiotika fri svinekød
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Som et forsøg begyndte Danish Crown sidste vinter at producere svinekød helt uden brug af antibiotika. Langt det meste ender på det amerikanske marked. Men selv om, der pr. definition ikke kan spores antibiotika i det konventionelle svinekød i danske butikker, så bliver det nye produkt revet væk. 

Kiloprisen er 4-5 kroner højere end det normale svinekød, alligevel er kødet fra svin, der aldrig har fået antibiotika, nærmest revet væk fra køledisken i Bilka i Viborg. 

- Det er i hvert fald gået i den fart, at vi har lidt problemer med at følge med, siger Ole Kristensen, der er sektionschef hos Bilka butikken i Viborg. 

- Vi er i en tid, hvor folk spørger både på økologi og glutenfri og så videre. Så det her nicheprodukt var vi egentlig ret overbeviste om, at det ville også sælge sig, siger Ole Kristensen. 

Amerikansk efterspørgsel

Kirsten Dal fra Jørsby har været svineproducent i 25 år, men sidste år blev hun en af de ca. 20 landmænd, der producerer grise til Danish Crown helt uden at bruge antibiotika. Produktionen kræver ekstra af landmanden.

- Rengøring, desinfektion,  udtørring af alle stalde, før vi sætter nye ind. Du skal hele tiden være på forkant, siger Kirsten Dal.

- Der er altså noget merarbejde i det. Det kræver en ekstra indsats, og derfor er det også et produkt, der koster noget mere end konventionelt produceret, siger Claus Felin, der er direktør i Landbrug & Fødevarers Videncenter for svineproduktion. 

Ifølge Danish Crown er alt dansk svinekød, der ender i køledisken helt antibiotikafrit, derfor ender langt det meste af det nye produkt  på den anden side af atlanten. I USA er virkeligheden nemlig en anden, og derfor er de amerikanske forbrugere begyndt at efterspørge kød, der er produceret helt uden brug af antibiotika. 

Hos Kirsten Dal på Mors bliver 70% af hendes produktion på 11.500 svin om året slagtet uden at have fået antibiotika. De resterende 30% er på et tidspunkt blevet behandlet med antibiotika. 

- Hvis der så et problem med en gris, der fejler et eller andet, så giver vi den selvfølgelig medicin. Så klipper vi øremærket af, og så er det en ganske almindelig gris, siger Kirsten Dal. 

Selv om den faktiske forskel på slutproduktet er det samme i Danmark, vil de danske svineproducenter følge med udviklingen, hvis flere forbrugere begynder at efterspørge det nye produkt. 

- Vi er kun interesserede i at levere det, forbrugerne efterspørger både herhjemme og rundt omkring i verden, så det vil kun glæde os, hvis den efterspørgsel stiger. Så ved jeg også, så er svineproducenterne også klar til at levere, siger Claus Felin.