Anne bruger håndarbejde mod psykiske lidelser

En psykolog og designer har udviklet en metode, hvor håndarbejde skal hjælpe mod psykiske problemer.

Anne Kirketerp er selv afhængig af at strikke.
Anne Kirketerp er selv afhængig af at strikke.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Håndarbejde er mere end strikkede trøjer og hæklede tæpper.

Det kan også skabe ro og gøre os mere lykkelige, mener psykolog og designer Anne Kirketerp.

Hun har studeret, hvad der sker i hjernen, når vi strikker, hækler eller syr. Nu bruges hendes teorier både i hverdagen og til behandling. 

- Min jagt har været at give håndarbejdet respekten tilbage og give det gode videnskabelige argument for, hvor meget håndarbejde kan, forklarer hun.

Hun har udviklet en teori, hun kalder Craft psykologi.

- Det er det videnskabelige argument for, hvorfor det er godt for raske og syge mennesker at lave håndarbejde eller håndværk. Både for raske mennesker, men selvfølgelig også som en del af at få det bedre, når man ikke har det så godt, siger Anne Kirketerp.

Bruger det selv

Anne Kirketerp beskriver sig selv som afhængig af at strikke. Hun fortæller, hvordan hun nærmest får abstinenser, hvis det ikke sker dagligt.

- Det eksploderer af lykke inde i mit hoved, når jeg har alle mine garn fremme, og jeg sidder og designer alle de her ting. Så for mig er det næsten en fysisk afhængighed, forklarer hun.

Det hele handler om, at man skal have noget, som man virkelig går op i.

- Det at have en passion er det allervigtigste redskab for alle mennesker for at undgå at få negative virkninger. For når man har en passion, uanset hvad det er, så har man noget, der nærer en. Noget man får energi af, siger hun og tilføjer:

- Det er ikke sådan, at vores problemer forsvinder. Årsagen til problemerne forsvinder jo ikke. Men vi får for en stund en lille smule ro fra at skulle tænke over alle de her ting. Det er det, vi er efter.

Metoden bruges blandt andet hos Center for Mestring i Viborg. Det er et aktivitets- og samværstilbud for mennesker med psykiske lidelser.

11:17
Lær meget mere om metoden her.